Nieuwe zuivelfabriek via crowdfunding

Biologisch-dynamisch landbouwbedrijf Zonnehoeve in Zeewolde wil de melk die op het bedrijf wordt geproduceerd zelf verwerken tot allerlei zuivelproducten.

Trefwoorden: #crowdfunding, #landbouwbedrijf, #Tekà Kappers, #Zeewolde, #Zonnehoeve, #zuivelfabriek

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Youtube - Tekà Kappers )

ENGINEERINGNET.NL - Melkveehouder Tekà Kappers, mede-eigenaar van Zonnehoeve, in een eigen fabriek halfvolle melk, karnemelk, yoghurt, kwark, boter en hangop produceren. De zuivelproducten zullen onder de naam Zonne Zuivel worden verkocht, via de site Hofwebwinkel en de eigen boerderijwinkel.

Kappers hoopt 5.000 euro via crowdfunding binnen te halen: 30.000 voor het verbouwen van de beschikbare ruimte en 25.000 voor inventaris benodigdheden. De veehouder heeft tot 1 juli de tijd om dit doelbedrag bij elkaar te brengen. Binnen dertig dagen is al meer dan 30.000 euro voor het project binnen.

De zuivelfabriek wil beginnen met het verwerken van circa 750 liter melk per week. De koeien van Kappers staan minimaal de helft van het jaar staan buiten. Daarbij maakt de veehouder gebruik van een open stal, zodat de dieren ook binnen veel ruimte, licht en frisse lucht hebben.

De koeien krijgen speciaal voer, grasklaver, in plaats van het veel gebruikte maïs. Ook hoeven ze maar 5.000 liter te leveren, waar de meeste koeien in Nederland 11.000 liter melk per jaar moeten geven. Kalfjes worden niet bij hun moeder weggehaald, maar blijven hun hele leven op Zonnehoeve.

Nu wordt de melk van Zonnehoeve gemengd met andere melk, vandaar de wens om een eigen zuivelfabriek te hebben. Deze fabriek moet aan een aantal kwaliteitseisen voldoen, zoals hygiëne en koeling om de melk veilig te kunnen verwerken. Daar is de eerste verbouwing voor nodig.