Belgisch-Israëlisch techstarter haalt 8 miljoen euro op voor neuromodulator

Door Belg Robert Taub opgerichte Nyxoah haalt in eerste rond 8 miljoen euro op om neuromodulator tegen apneu en snurken verder te ontwikkelen en klinische onderzoekstraject te financieren.

Trefwoorden: #apneu, #baxter, #farma, #Mashiach, #medisch, #monsanto, #Nyxoah, #octapharma, #omrix, #Robert Taub, #snurken, #starter, #taub

Lees verder

research

ENGINEERINGNET - Nyxoah, een Waals-Israëlische start-up, richt zich op de ontwikkeling van een technologie die door middel van elektrische stimulatie de gevolgen van 'obstructieve slaapapneu' voor de patiënt verlicht.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Mont-Saint-Guibert en het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Tel Aviv. Het bedrijf werd in 2009 opgericht door Robert Taub en Dr. Adi Mashiach.

De Belg Robert Taub studeerde in 1969 af aan het Antwerpse RUCA en behaalde in 1983 een MBA aan Insead, om nadien werkzaam te zijn bij verschillende farmabedrijven, waaronder Monsanto, Baxter Travenol Laboratories and the Revlon Health Care.

Later werd hij ondernemer en richtte hij onder meer Octapharma en Omrix Biopharmaceuticals op. Dat laatste bedrijf verkocht hij in 2008 voor 438 miljoen dollar aan Johnson & Johnson. Verder participeert hij in het kapitaal van verschillende Israëlische farmabedrijven.

Nyxoah werkt aan ultrakleine, flexibele implantaten die via elektrische impulsen de zenuwen van de tong stimuleren en zo obstructie van de luchtwegen verhinderen.

Het implantaat wordt via een kleine ingreep onder de kin van de patiënt ingebracht, waarna het wordt geactiveerd met een verwijderbare batterijpleister. Het implantaat veroorzaakt een kleine beweging van de tong, waardoor obstructie van de luchtwegen tijdens het slapen wordt verhinderd.

De starter had in een vroeger stadium al 10,2 miljoen euro kapitaal weten op te halen bij de Waalse overheid en enkele privé-investeerders. Nu wil het nogmaals 23 miljoen verzamelen. "In de eerste ronde zitten we al aan 8 miljoen", stelt de starter in een mededeling. "Van de huidige aandeelhouders en een groot aantal privé-investeerders."

Het extra kapitaal is naar verluidt bedoeld om het noodzakelijk klinisch onderzoek te financieren. Dit klinisch onderzoek omvat de behandeling van tientallen patiënten in verscheidene vooraanstaande Europese medische centra .Het onderzoek heeft als bedoeling de prestaties van een tweede generatie product te evalueren.


(foto: Nyxoah, Robert Taub en Dr. Adi Mashiach

ACHTERGROND
Nyxoah kaapte overigens onlangs ook een internationale prijs weg: de New Product Innovation Leadership-prijs van Frost & Sullivan. Dat adviesbureau gaf in haar motivatie aan dat Nyxoah er in geslaagd is 'een unieke, zeer kleine neuromodulator te ontwikkelen die een effectieve verlichting biedt voor slaapapneupatiënten'.