Twee Nederlanders ontwikkelen laatste redmiddel uit brandende wolkenkrabber

Mensen in hoge gebouwen zitten bij brand vaak in de val, zo bleek onder meer bij aanslagen van 9/11. Twee Nederlanders ontwikkelden met Eindhovens engineeringbedrijf een 'laatste redmiddel'.

Trefwoorden: #brand, #Eugene Verstegen, #evacuator, #Joris Veeger, #veiligheid, #windmolen, #wolkenkrabber

Lees verder

research

( Foto: Evacuator )

ENGINEERINGNET.NL – Uitvinders Eugene Verstegen en Joris Veeger kwamen op het idee voor hun 'laatste redmiddel' toen ze bij de aanslagen op de Twin Towers in New York mensen hun dood tegemoet zagen vallen.

"Ik dacht: als je zo hoog werkt of woont moet je toch te allen tijde eruit kunnen? We kunnen mensen op de maan zetten, maar waarom bestaat er geen eenvoudige oplossing om mensen van grote hoogtes te evacueren?," vroegen ze zich af.

Samen met een niet bij naam genoemd engineeringbedrijf uit Eindhoven ontwikkelden ze de afgelopen jaren een onbrandbare lier van staal die altijd werkt, ook als de elektriciteit is uitgevallen.

Daarmee kunnen in een veiligheidsharnas aan een stalen kabel en met een snelheid van 1 meter per seconde, maximaal vier personen tegelijk 50, 140 of 300 meter afdalen. "Met deze techniek kunnen we in 99 procent van alle hoge gebouwen in de wereld levens redden", stelt Verstegen.

De 'Evacuator' is ook inzetbaar in de offshore, op verkeerstorens, hoge kranen en windmolens. Zo kwamen in Nederland vorig jaar na een brand in een windmolen in Ooltgensplaat twee monteurs om het leven omdat alle windmolens op de wereld nu eenmaal geen goede vluchtapparatuur hebben.

Als de monteurs van de windmolens de beschikking hadden gehad over een Evacuator, dan hadden ze hoogstwaarschijnlijk nog geleefd, zo is de overtuiging van Verstegen en Veeger.

Het ongeluk was voor Discovery Channel aanleiding een programma over hun uitvinding te maken, dat in het najaar wordt uitgezonden.


ACHTERGROND
De Evacuator is door Nederlandse bedrijven ontwikkeld en getest en wordt in Nederland geproduceerd. Het apparaat is goedgekeurd door het Duitse keuringsinstituut DEKRA en heeft een EN341 certificering voor 33 Europese landen.