Wordt SAP HANA een game changer?

Het lijkt SAP ernst te zijn met commercialisering van HANA in België: Delaware Consulting heeft als eerste 'SAP Business All-in-One powered by HANA'-kwalificering behaalt. "Anderen volgen"

Trefwoorden: #delaware, #delaware consulting, #genoom, #hana, #ict, #oracle, #sap, #sap hana

Lees verder

Techniek

( Foto: SAP )

ENGINEERINGNET.BE – SAP-adepten verwachten een kleine revolutie, eens HANA effectief grootschalig doorbreekt. HANA is de database waarmee SAP er al in 2012 mee slaagde het rekenwerk voor een genoomanalyse terug te brengen van 2 volle dagen tot 20 (!) minuten.

Het gaat om een in-memory databaseconcept dat snel en responsief draait en mogelijkheden voor realtime rapportering standaard heeft ingebouwd. Zo wordt het mogelijk om analytische en operationele data in realtime samen te brengen. Bovendien – niet onbelangrijk in het geval van SAP: 'De informatie is beschikbaar op elke mogelijke drager'.

SAP biedt de database sinds een kleine 2 jaar aan, maar leek toch vooral te focussen op zijn grote, 'global' klanten. Daar lijkt nu verandering in komen: Delaware Consulting heeft onlangs als eerste in België en Luxemburg de 'SAP Business All-in-One powered by HANA'-kwalificering behaald, in dit geval voor zijn FAST-Food platform, wat het zelf een "innovatieve IT-oplossing voor kmo’s" noemt.

"Maar naast Delaware Consulting zijn op dit moment ook een aantal andere BeLux-partners gestart met het kwalificatieproces', voegt SAP er in een mededeling aan toe.

Andere ERP-aanbieders volgen de aankondigingen over HANA alvast met argusogen. Zo beet Oracle-directeur Mark Hurd al van zich af door te stellen dat de nieuwe in-memory optie van hun nieuwe 12c-database veel beter is.

En intussen koos bijvoorbeeld de technische VLS-groep, een speler met opslag- en tankcapaciteit voor chemicaliën in onder meer Gent en Antwerpen, eerder dit jaar nog voor Microsoft Dynamics van Ad Ultima, het bedrijf van Filip Bossuyt, om zijn ERP te vervangen.

Drie andere aanbieders, waaronder SAP, grepen toen naast de niet onaardige opdracht van 2 miljoen euro...