Uitvinding om plastic uit zee op te vissen haalbaar (+video)

TU Delft student Boyan Slat heeft een installatie ontworpen om plastic uit oceanen te vissen, die realiseerbaar is, zo blijkt uit een haalbaarheidsstudie.

Trefwoorden: #crowdfunding, #luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, #Ocean Cleanup, #plastic in zee, #TU Delft

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ocean Cleanup )

ENGINEERINGNET.NL - De 19-jarige Delftse uitvinder heeft een installatie ontworpen met heel lange drijvende armen, in de vorm van een V.

Deze armen zijn 100 kilometer lang en 3 meter hoog en worden op strategische plekken aan de zeebodem vastgemaakt. Zo is het meeste plastic te vangen in de armen, waarna het wordt omhoog gepompt en opgeslagen. Om de zes weken haalt een tanker het plastic op.

Vissen en andere zeedieren hoeven hier geen last van te hebben omdat ze onder de armen worden meegenomen door de stroming.

Slat besteedde ruim een jaar aan een haalbaarheidsstudie, dat door onafhankelijke wetenschappers gecontroleerd is. Nu het plan haalbaar blijkt te zijn, wil Slat via crowdfunding 2 miljoen dollar binnen halen voor de realisatie.

Na het maken van bouwtekeningen, zullen er diverse prototypes worden gemaakt en getest, waarna de definitieve Ocean Cleanup-installatie is te bouwen.

Doel is om in 2020 deze uitvinding in te zetten in het gebied tussen Hawaï en Californië, waar veel plastic via de oceaanstromen terecht is gekomen. Slat wil binnen 10 jaar de helft van al het plastic uit dat gebied halen.

Slat is tijdelijk gestopt met zijn studie luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft om zich volledig op het project te kunnen richten. Inmiddels heeft hij een team van zo’n 100 mensen om zich heen.