Tips en tricks voor het uitbesteden van onderhoud

De tijd dat onderhoudsdiensten de pieken en dalen in het werk zelf konden opvangen, ligt al decennia achter ons. Dat is niet erg, maar het betekent dat er meer uitbesteed moet worden.

Trefwoorden: #BraintainEr, #Eric Rensen, #onderhoud, #onderhoudsdienst, #uitbesteden

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET - Over uitbesteding van onderhoud zijn boeken en magazines vol geschreven, en tientallen congressen gehouden.

We gaan het dus niet over de theorie hebben. In plaats daarvan wil ik mijn zeer eenvoudige vuistregels voor het kiezen van een betrouwbare partner-contractor met u delen. En neem van mij aan: dit werkt verfrissend!

Vuistregel 1: Ongevallen
Vindt u het ook zo belangrijk dat uw eigen mensen veilig werken? Natuurlijk, dat is evident. Registreert u het aantal ongevallen met verzuim van uw eigen mensen? Jazeker, u bent het zelfs verplicht. Ook houdt u het totaal aantal door ongevallen verzuimde werkdagen bij. Toch? Mijn eerste tip: vraag deze gegevens aan de contractors die u misschien gaat inschakelen. Zij hebben die cijfers ook.

Vuistregel 2: Ziekteverzuim
Hoe vervelend ik het ook vind voor alle sociologen, psychologen, en andere geleerden: ziekteverzuim zegt vooral iets over de motivatie van mensen. Ik weet ook wel dat sommige industrieën of bedrijfstakken ongezonder zijn om in te werken dan andere.

En het schijnt dat een bepaalde leeftijdsopbouw ook wel invloed heeft: jongeren melden zich gemakkelijker ziek dan ouderen. Of was het andersom? Hoe dan ook: vraag het toch maar. Doe de contractors met een hoog ziekteverzuim recht, en laat ze een verklaring geven.

Maar nodig alleen contractors uit die kunnen aantonen dat hun mensen ondanks het hoge ziekteverzuim veilig werken. Want anders haalt u al twee problemen in huis. En voor een hoog ongevallenpercentage is geen enkel excuus aanvaardbaar.

Vuistregel: Trainingsuren van techniekers
Onlangs vroeg iemand mij: «Eric, wat is voor jou een echte vakman?» Dat was een lastige vraag, maar na enig nadenken gaf ik mijn antwoord: «dat is iemand die weet wanneer hij moet ophouden.» Ik ben warempel, nu ik dit schrijf, wederom een beetje trots op die vondst van mij.

Prutsers gaan door totdat er zoveel extra schade is aangericht of nog grotere problemen zijn ontstaan dat alleen nog maar een echte vakman de zaak (hopelijk) kan herstellen. Echte vakmensen weten wanneer op te houden als een job hun competenties te boven gaat.

Vakmanschap moet óók onderhouden worden. Technische trainingen, cursussen over nieuwe tools of reparatiemethoden, opfriscursussen, en bijscholing zijn noodzakelijk om het vakmanschap in stand te houden of zelfs te vergroten. En ik zal u een groot geheim verklappen: het motiveert mensen enorm als hun werkgever steeds weer laat blijken in hen te willen blijven investeren.

Daarom gaat u tot slot uw beoogde partners vragen hoeveel trainingsuren zij jaarlijks investeren in hun eigen techniekers. Onderschat dit niet: de meeste contractors verdienen hun geld met de uren van techniekers die zij kunnen factureren (aan u). Meer trainingsuren, minder inkomsten. En trainingen kosten vaak ook nog wat: dat zijn zelfs uitgaven in plaats van kosten. Het zou zo maar kunnen dat een contractor die het vakmanschap serieus neemt een wat hoger uurtarief moet aanrekenen.

U had een lijstje met beoogde contractors. Met de bovenstaande feiten die elke contractor moeiteloos zou moeten kunnen aanleveren, kunt u een keuze maken met welke contractors u verder wilt spreken. Want er zijn natuurlijk meer zaken die van belang zijn. Maar bedrijven die op bovengenoemde punten slecht scoren lijken misschien goedkoop, maar kunt u toch beter bij anderen laten werken.

Trap overigens niet in de valkuil om het bovenstaande ingewikkelder te maken. Bijvoorbeeld door de vragen uit te breiden, gewichten toe te kennen aan de verschillende factoren, of nog erger: besluitvormingsmatrices te construeren. Voor deze eerste selectie geldt: hou het simpel.

En oh ja, tot slot nog een laatste tip: ga voor uzelf ook even na hoe uw eigen organisatie scoort. Het zou toch vervelend zijn als u zelf niet door deze eerste ballotage zou komen.


Eric Rensen, BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhouds-management, asset management en productiviteits-verhoging.