Crowdsourcing: Haarlem zoekt bezitters van 3D-printers om stad te printen

Haarlem wordt de eerste stad die zal worden uitgeprint in 3D. Stadsbouwmeester Max van Aerschot en 3D Makers Magic zoeken daarom eigenaars van printers om de klus te klaren. 'Crowdsourcing'

Trefwoorden: #3d, #3D Makers Magic, #3d print, #crowdsourcing, #haarlem, #max van aerschot, #stadsbouwmeester

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cityprintingproject, stadsbouwmeester Max van Aerschot )

ENGINEERINGNET.NL – De idee om Haarlem op schaal te 3D-printen – een vorm van crowdsourcing – stamt van stadsbouwmeester Max van Aerschot en 3D Makers Magic, een bureau voor 3D printoplossingen. Haarlem-Oost wordt het eerste deel van de maquette en moet met schaal 1:1000 maar liefst 120m² groot worden.

Max van Aerschot: "Een maquette op deze flinke schaal is het middel bij uitstek om met de stad en de regio inzichtelijk te kunnen communiceren over ruimtelijke ingrepen in de stad. Je kunt namelijk meteen fysiek zien waar je het over hebt."

"Mijn lang gekoesterde droom om een maquette van de stad Haarlem te laten maken wordt nu realiteit met behulp van 3D printing. Zonder deze nieuwe techniek zou een maquette op dergelijke schaal onhaalbaar zijn’.

In het project komen de werelden van 3D printen, innovatie, bouwen, scannen, ingenieurs, en crowd-sourcing bij elkaar. "Het was een hele klus om tot werkbare bestanden te komen die thuis met een 3D printer kunnen worden geprint", zegt Jeroen Veger van 3D Makers Magic. Het gebied Haarlem Oost, van Schipholweg tot aan de Mooie Nel, is in samenwerking met ingenieursbureaus Geodan en Fugro digitaal gescand en bewerkt en op schaal 1:1000 in kleine ‘kavels’ opgedeeld.

Dat levert een 3D legpuzzel op van maar liefst 600 stukjes die precies groot genoeg zijn om te kunnen printen op de meeste 3D-printers. De kavels worden uitgeprint door de deelnemers aan het project en worden daarna samengevoegd tot één geheel, wat tentoongesteld zal worden. Het project moet al in de zomer van 2014 rond zijn.

De gemeente Haarlem ondersteunt het project waardoor het materiaal dat nodig is om te printen kosteloos ter beschikking wordt gesteld aan de inwoners van Haarlem, maar ook - "heel graag zelfs" - aan iedereen die wil meewerken. "Een kavel printen neemt ongeveer 10 uur in beslag."

Op een website kan iedereen die wil bijdragen aan het project zich aanmelden en een bestand downloaden. Voorwaarde is wel dat men in bezit is van een 3D printer. Op de site is ook verder technisch advies te vinden.