Maakindustrie meest optimistisch over toekomstige tewerkstelling

"Komende kwartaal zit er weinig beweging zit in aanwervingsmarkt", stelt Manpower. Toch wel opmerkelijk: de Belgische maakindustrie blijkt het grootste optimisme aan de dag te leggen.

Trefwoorden: #arbeidsmarkt, #banen, #job, #lacroix, #maakindistrie, #manpower, #rekrutering, #tewerkstelling

Lees verder

HR

( Foto: Manpower, Philippe Lacroix )

ENGINEERINGNET.BE - De meest recente Manpower Barometer voorspelt dat er het komende kwartaal weinig beweging zit in de aanwervingsmarkt. Slechts 4% van de bevraagde 750 werkgevers in België blijkt van plan om medewerkers aan te werven, 6% zou mensen ontslaan.

Opmerkelijk is dat de maakindustrie zich het meest optimistisch (+5) uitlaat over de toekomstige tewerkstelling: hun verwachting gaat al vier kwartalen op rij in stijgende lijn, en bereikt zelfs zijn hoogste score sinds het 2e kwartaal van 2012. Deze sector wordt gevolgd door Elektriciteit, gas en water (+2) en de Bouwsector (+1, maar wel 9 punten lager op één kwartaal tijd).

“Over de hele lijn zet de positieve opstoot van vorig kwartaal zich momenteel niet door”, zegt Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower. “De Belgische werkgevers stellen zich opnieuw terughoudend op en koesteren weinig hoop dat ze medewerkers zullen aanwerven."

"Toch zijn de cijfers niet zwartgallig: 90% van de werkgevers houdt hun personeelsbestand op een status-quo de komende drie maanden. De werkgelegenheid mag dan wel niet groeien, ze blijft op zijn minst toch redelijk stabiel."

"De onzekerheid doet de werkgevers teruggrijpen naar flexibele oplossingen, zoals interimarbeid, waardoor ze niet gebonden zijn aan langetermijncontracten."

"Bovendien verloor volgens de Zwitserse businessschool IMD België opnieuw twee plaatsen in de rangschikking van de meest competitieve economieën ter wereld."

"Ons land heeft duidelijk nood aan structurele socio-economische hervormingen. Het is de enige, noodzakelijke manier om terug aan te knopen bij de groei en een gunstiger tewerkstellingsklimaat."


MARKANT
* De ManpowerGroup Index verliest ten opzichte van vorig kwartaal (min 3 punten) en noteert een licht negatieve waarde (-1). Dat wijst op een stilstand van de tewerkstelling.
* De Vlaamse werkgevers voorspellen de meest pessimistische tewerkstellingsvooruitzichten (-4) sinds het 3e kwartaal van 2003 toen de peiling startte in België. In Wallonië blijft de tewerkstelling ter plaatse trappelen (0) terwijl ze in Brussel wat toeneemt (+3).
* Positieve tewerkstellingsvooruitzichten in slechts 3 van de 10 sectoren. In zes sectoren dalen de verwachtingen ten opzichte van vorig kwartaal.
* Wereldwijd zijn de tewerkstellingsvooruitzichten zwakker dan vorig kwartaal en dalen in 24 van de 42 bevraagde landen en gebieden. In Europa is dat zo in 11 op 22.