Mindervalide met exoskeleton geeft vanavond aftrap WK Brazilë

Exoskeletons, een fysiek skelet voor fysieke ondersteuning, zijn in opmars. Aan de Vrije Universiteit Brussel en de KULeuven worden deze ook ontwikkeld.

Trefwoorden: #ALTACRO, #exoskeleton, #KU Leuven, #revalidatie-exoskeleton, #roboticatoepassingen, #Vrije Universiteit Brussel, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Exoskeletons zijn draagbare robotpakken die met motoren in de gewrichten de gebruiker fysiek ondersteunen.

Personen met bijvoorbeeld een complete dwarslaesie, zoals de triatleet Marc Herremans en de mindervalide persoon op het WK, kunnen met zo’n exoskeleton weer stappen.

De robotica-onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel ontwikkelt vergelijkbare ondersteunende roboticatoepassingen (bijv. de revalidatie-exoskeleton ALTACRO). Ze doet dit onder het peterschap van Marc Herremans, die 1,5 jaar geleden met een Amerikaans exoskeleton mocht rondwandelen.

Samen met de KULeuven, Sirris, SpaceApplications en Thomas More Kempen werkt de VUB ook aan een mobiel ondersteunende exoskeleton voor mensen met een spierzwakte binnen het IWT SBO MIRAD project.

Het National MS Center in Melsbroek en het Revarte revalidatie ziekenhuis begeleiden de ontwikkeling van het MIRAD exoskeleton. Zij vertalen de noden van de patiënten voor de ingenieurs.

Professor Dirk Lefeber leidt samen met professor Bram Vanderborght het onderzoeksteam aan de Vrije Universiteit Brussel.


Bekijk hieronder een video over het VUB robotica-onderzoek: