Electrabel: ”Doel 3 en Tihange 2 liggen zeker tot herfst stil”

Onderzoeken met versnelde bestraling van reactorvaten Doel 3 en Tihange 2 lopen zeker tot in de herfst van 2014. 'In huidige stadium kan er nog geen enkele conclusie getrokken worden"

Trefwoorden: #doel, #electrabel, #elektriciteit, #elia, #fanc, #nucleair, #reactorkuip, #tihange

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel, herladen reactorkuip Tihange )

ENGINEERINGNET – Op basis van een resultaten van een breuktaaiheidstest op bestraald materiaal, besliste Electrabel op 25 maart van dit jaar om de geplande stops van de reactoren van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 te vervroegen. Het bedrijf gaf toen aan zijn analyse verder te willen uitdiepen om deze eerste resultaten te kunnen controleren en verklaren.

De test in kwestie maakte deel uit van het traject dat met het FANC was overeengekomen in het kader van de heropstart van Doel 3 en Tihange 2 in 2013.

Wanneer de proeven rond zouden zijn, was destijds onduidelijk. Dat schept problemen voor verschillende stakeholders. Bijvoorbeeld Elia moet er voor zijn prognoses voor de komende winter rekening mee houden of de twee reactoren al dan niet opnieuw online komen. Dat is cruciaal. Is dat niet het geval, dan zal meer elektriciteit in het buitenland moeten worden aangekocht, althans voor zover die zelf niet met tekorten kampen.

De beheerder gaf eerder al aan dat het niet opnieuw opstarten van de twee reactoren de winter van 2014-2015 'potentieel ernstig zou kunnen worden', maar wilde geen prognoses voor de langere termijn maken omdat 'de analyses nog volop gaande zijn'.

"In het huidige stadium kan er nog (steeds) geen enkele conclusie worden getrokken", waarschuwt Electrabel vandaag: "Er wordt momenteel een tweede programma van versnelde bestraling uitgevoerd in de reactor BR2 van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, maar de resultaten die gaandeweg worden verkregen, zullen het mogelijk maken om richting te geven aan het vervolg van het testprogramma en dit te verfijnen."

Het bedrijf waarschuwt alvast dat 'gezien het belang, de complexiteit en het gegeven dat dit voor het eerst gebeurt in de nucleaire sector, dit programma van mechanische testen en metallurgische onderzoeken verder zal lopen tot (zeker) in de herfst van 2014."

Na afloop van het programma zal een justificatiedossier worden ingediend bij het FANC. Dat moet zich dan uitspreken over het al dan niet heropstarten van de twee reactoren.