Biotech associaties willen wereldwijd met één stem spreken

Kersverse 'Internationale Raad voor Biotechnologie Associaties' moet de biotech wereldwijd meer slagkracht geven. Voor Nederland en België zijn HollandBio en Bio.be medestichters.

Trefwoorden: #bio, #biotech, #cathy plasman, #eco, #essenscia, #genetisch, #genetisch gewijzigde gewas, #ggo, #milieu

Lees verder

research

( Foto: Bio.be, Cathy Plasman )

ENGINEERINGNET.BE - De biotechindustrie is een wereldwijde groeiende sector met een wereldwijde omzet die in 2012 meer dan 90 miljard dollar bedroeg.

“Onze sector wordt ook geconfronteerd met tal van grensoverschrijdende uitdagingen en opportuniteiten", stelt Cathy Plasman, Secretaris Generaal van Bio.be.

"Met de oprichting van ICBA neemt onze sector een belangrijke stap in het beter afstemmen en coördineren van haar leden hieromtrent, zodat er met één stem kan gesproken worden.”

Voor België is Bio.be, de Belgische biotechnologie associatie onder de koepel van essenscia, één van de stichtende leden. Op een conferentie in San Diego zijn Jim Greenwood, CEO van BIO US verkozen tot Voorzitter en Nathalie Moll, CEO van EuropaBio, tot ondervoorzitter.

Tot de doelstellingen behoort alvast het verlagen van de drempelvrees bij de potentiële gebruikers: 'ICBA wil een kader ontwikkelen dat de toegang tot innovatie voor patiënten, landbouwers en consumenten verbetert. Handelsakkoorden, regulering voor biologische geneesmiddelen en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica dienen zich hier in te schrijven'.

Nog een betrachting is een beleid dat innovatie ondersteunt, via meer eigen regulering, normering en duidelijker intellectuele eigendom: 'We willen bijvoorbeeld een managementsysteem voor biobanken uitwerken, om wereldwijde uitwisseling van stalen te faciliteren en het onderzoek te versnellen'.