BenSBugs verwerkt insecten tot burgers

BenSBugS is een Belgische start-up die levensmiddelen ontwikkelt op basis van insecten. De eerste tests zijn veelbelovend.

Trefwoorden: #BenSBugs, #insecten hamburger, #insecten voeding, #insecten voedsel belgië, #meelworm hamburger belgië

Lees verder

Nieuws

( Foto: BenSBugS )

ENGINEERINGNET.BE - Dat insecten voedzaam zijn weten ze al in verschillende delen van de wereld.

Ze bestaan immers voor een groot deel uit hoogwaardige eiwitten, hebben een goed vetzuurprofiel en bevatten tal van mineralen en vitaminen. Ze kunnen daarnaast op een duurzame en efficiënte manier gekweekt worden.

Door de toenemende wereldbevolking en een stijgende vraag naar vlees, zullen er snel tekorten aan dierlijke proteïnen zijn. De ecologische voetafdruk van vlees is ook erg groot. Insecten op het menu zetten is geen slecht idee maar de marketing van voedingsproducten op basis van insecten is niet evident.

Eind 2013 klopte ingenieur Bert Mertens met het idee om insecten als bron van dierlijke proteïnen in voeding te verkopen, aan bij het Innovatiecentrum van Vlaams Brabant.

Zij brachten hem in contact met Stefaan Roels, een bio-ingenieur en expert in voedingsproductontwikkeling. De twee werden vennoten en BenSBugS was een feit.

Eerst en vooral was het nodig om rond de tafel te zitten met de verschillende overheidsdiensten. Er ontbreekt nog wetgeving rond deze nieuwe groep van voedingsproducten.

Op deze manier kan gegarandeerd worden dat wanneer de eerste producten op de markt komen, deze veilig en kwalitatief goed zijn.

Om de consument te overtogen koos BenSBugs voor de zachte aanpak. Ze verwerken meelwormen onherkenbaar tot bekende en smaakvolle producten: hamburgers en wokblokjes.

De start-up haalde daarop een IWT Innovatieproject binnen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Zo werden een aantal producten met succes aangeboden op Pukkelpop.

Tegen eind dit jaar zouden de hamburgers in een aantal winkelrekken moeten liggen.