ESA kiest landingsplaats voor Rosetta

In augustus naderde ruimtesonde Rosetta de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Dit najaar zal ESA de eerste poging ooit ondernemen om een onbemande verkenner af te zetten op een komeet.

Trefwoorden: #ESA landing komeet, #Rosetta komeet, #Rosetta landing komeet

Lees verder

nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET - Rosetta is een ruimtesonde die wordt gefinancierd door de ESA. De sonde werd in 2004 gelanceerd en dit jaar in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gebracht. Gedurende een jaar heeft Rosetta de komeet bestudeerd.

Het feit dat een ruimtetuig in een baan om een komeet werd gebracht is al een primeur op zich. ESA stelt dat de data die dit heeft opgeleverd reeds van enorme waarde zijn.

Alleen al door het feit dat het instrumentarium en de sonde op zich uitgebreid konden getest worden. Maar in november zou een nieuwe primeur moeten volgen. Dan zou Rosetta een verkenner (Philae) moeten afzetten op de komeet.

Sinds augustus naderde Rosetta de komeet tot op 100 kilometer en voert ESA berekeningen uit voor een aantal voorgeselecteerde landingsplaatsen. Deze worden vandaag in een ranking geplaatst en aan de pers en geïnteresseerden voorgesteld.

Door de grote afstand tussen het controlecentrum en de komeet, kunnen Rosetta en de lander niet bestuurd worden van op afstand. De landing zal volledig automatisch verlopen met programma’s die reeds dagen voordien zijn opgeladen. De landing is geen sinecure aangezien de komeet heel ongelijkmatig van vorm en instabiel is.

Na de landing zal de robot zich onmiddellijk met harpoenen moeten vasthechten aan het oppervlak van de komeet om te voorkomen dat hij weer in de ruimte wordt geslingerd. De komeet heeft immers een geringe zwaartekracht.

De interesse voor de komeet heeft de maken met diens samenstelling, die lijkt op de oorspronkelijke samenstelling van de aarde (een compacte massa van ijs, stof en gas). De aarde ontwikkelde zich verder tot de planeet die we nu kennen, de komeet niet.

Onderzoek zou ons dus meer moeten leren over het ontstaan van ons zonnestelsel, maar ook over de oorsprong van het water op onze planeet en misschien zelfs het ontstaan van leven op aarde.


Op de foto:
Oppervlakte van de komeet gefotografeerd door Rosetta op 62km hoogte op 5/9/2014.