Koen Andries wint de prestigieuze European Inventor Award

De Belgische onderzoeker Koen Andries en zijn team namen in Berlijn de European Inventor Award (de Oscar van de innovatie) in ontvangst voor hun medicijn tegen TBC.

Trefwoorden: #European Inventor Award, #TBC Janssen, #TBC Koen Andries, #TBC medicatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: EPO )

ENGINEERINGNET.BE - Naar jaarlijkse gewoonte beloont het Europese Patenten Bureau ook dit jaar opnieuw de meest belangrijke uitvindingen van het afgelopen jaar.

We melden eerder al dat er een Belg op de shortlist stond in de categorie industrie. Prof. emeritus Koen Andries mocht gisteren in Berlijn ook effectief de prijs in ontvangst nemen.

Koen Andries is een microbioloog werkzaam bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. Samen met zijn team ontwikkelde hij een nieuw medicijn op basis van bedaquiline dat de energietoevoer naar de tuberculose bacterie afsnijdt.

Het nieuwe medicijn werd eind 2012 goedgekeurd voor productie en is de eerste nieuwe medicatie op de markt voor TBC in 40 jaar. Bovendien is het bijzonder effectief in de bestrijding van resistente TBC bacteriën.

essenscia, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, feliciteerde de onderzoekers Koen Andries en Jérôme Guillemont met hun European Inventor Award 2014 Deze innovatieprijs toont immers aan dat de sector internationaal een koploper is op het vlak van innovatie.

"Deze ontdekking weerspiegelt de hoge kwaliteit van de onderzoekers die aan onze universiteiten afstuderen. Meer dan 5.000 onderzoekers werken in onze sector, dat is ongeveer 25 procent van alle onderzoekers tewerkgesteld in de privésector in België."

"Elke dag werken ze aan nieuwe oplossingen voor de grote uitdagingen in de wereld en dragen ze zo ook in belangrijke mate bij aan de toekomst van de industrie in ons land”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia.