Nederland haalt hoogste rendement uit Europees onderzoeksgeld

Tussen 2007 en 2013 heeft Nederland voor bijna 3,4 miljard euro aan Europese financiering weten te verwerven. "Dat is bijna anderhalf keer zo veel als Nederland via de EU-begroting bijdraagt

Trefwoorden: #economie, #erc, #european research council, #europese commissie, #onderzoek, #research, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.NL - Dat schrijven staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Kamp van Economische Zaken (EZ) aan de Tweede Kamer.

Nederland scoort het beste van alle landen als het gaat om het verkrijgen van Europese financiering voor het Nederlandse hoger onderwijs, de onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven in verhouding tot de omvang van de economie van de lidstaten.

In het Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling (KP7) van de Europese Unie ontvingen in totaal 5.173 Nederlandse onderzoeken financiering. In totaal ging het om 26.454 Europese onderzoeksprojecten.

Van de bijna 3,4 miljard euro die Nederland in de afgelopen 7 jaar uit het Europese onderzoeksbudget heeft gehaald, kwam er 700 miljoen van de Europese Onderzoeksraad ERC.

Ieder jaar stroomde er dus 100 miljoen Nederland binnen voor de allerbeste onderzoekers, want 'excellentie' is het enige criterium om in aanmerking te komen voor een beurs van de European Research Council.

Dat de Nederlandse onderzoeksvoorstellen van hoge kwaliteit zijn laat ook de slaagkans zien: 23% van alle ingediende Nederlandse voorstellen in KP7 hebben geleid tot financiering. Het Europese gemiddelde van alle voorstellen ligt op 17%.