Eerste met LNG aangedreven binnenschip ter wereld in gebruik genomen

Koedood Dieselservice bouwt eerste binnenvaartschip ter wereld om naar LNG: dat levert 20% minder CO2, 85% minder stikstofoxiden en 99% minder fijnstof op dan gasolie.

Trefwoorden: #binnenvaart, #danser, #Eiger-Nordwand, #koedood, #lng, #schip

Lees verder

Techniek

( Foto: Danser )

ENGINEERINGNET.NL - Het koppelverband, eigendom van Danser, heeft acht weken bij Koedood Dieselservice in Hendrik-Ido-Ambacht gelegen. Daar zijn de motoren vervangen door dual-fuel LNG-motoren, die zowel op LNG als gasolie kunnen draaien.

'Hiermee is de Eiger-Nordwand het eerste binnenvaartschip ter wereld dat is omgebouwd naar een LNG-aandrijving', claimt Koedood op zijn website. 'Bovendien heeft Danser ook de primeur in de containerbinnenvaart'.

De ombouw naar LNG levert het schip naar verluidt grote voordelen op in uitstootreductie en besparing in brandstofkosten ten opzichte van gasolie. De uitstoot van schadelijke stoffen wordt flink gereduceerd: 20% minder CO2, 85% minder stikstofoxiden en 99% minder fijnstof.


ACHTERGROND
Vanaf 2015 legt de International Maritime Organisation strengere emissienormen in de Noordzee op, later volgen nog meer gebieden. Ook de binnenvaart moet vanaf 2016 schonere motoren gebruiken. Om aan die normen te voldoen, is LNG-brandstof een goed alternatief. De bedoeling is af te raken van zware gasolie, de meest vervuilde brandstof die er is.