Vlevico gaat eigen afvalwater hergebruiken

Een nieuw drinkwaterstation van De Watergroep zal het afvalwater van het vleesverwerkend bedrijf Vlevico (Colruyt Group) zuiveren. Dit water zal door het bedrijf herbruikt worden.

Trefwoorden: #Colruyt, #drinkwater, #vleesverwerking, #Vlevico, #waterzuivering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe station voor de productie van drinkbaar water zal op jaarbasis zowat 80.000 m³ drinkwater leveren, of 60% van wat de vleesverwerkende activiteit jaarlijks verbruikt.

Eigenaar en uitbater van het drinkwaterstation is De Watergroep, de vroegere Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Die garandeert dat het gezuiverde water voldoet aan de strengste eisen voor drinkwaterkwaliteit.

Colruyt Group is daarmee de eerste distributeur in België, die gezuiverd afvalwater gebruikt bij de productie van voeding, en zet daarmee een nieuwe stap naar een duurzame bedrijfsvoering.

Frans Colruyt, COO Colruyt Group. “Met dit project besparen we 81.000 m³ drinkwater, of evenveel als het jaarverbruik van 2.180 gezinnen. Op die manier belasten we het stadswaternet minder, en minder stadswater verbruiken is goed voor de krimpende grondwatervoorraden. Bovendien ontlasten we ook het rioleringsnet, wat positief is voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het nabijgelegen Lot.”

Het drinkwaterproject zorgt er voor dat het bedrijf minder stadswater moet afnemen en kan op die manier zijn waterfactuur verlagen.

Het bestaande waterzuiveringsstation van Aquaplus, dat al sinds 2000 het afvalwater van Vlevico en het naastgelegen Mondeléz International zuivert, voedt het nieuwe drinkwaterstation. Dat zuivert het verder op tot drinkwater en levert het dan rechtstreeks aan het vleesverwerkingsbedrijf. Daar komt het net als stadswater gewoon uit de kraan en wordt het gebruikt in de productieprocessen.

Eigenaar en uitbater van het drinkwaterstation, De Watergroep, staat garant voor de kwaliteit van het gezuiverde drinkwater. De waterspecialist voert zowel continue als periodieke controles uit op verschillende plaatsen in het productieproces.


Bekijk hieronder een filmpje over de drinkwaterinstallatie