Amsterdamse starter lanceert synthetische diamanten

The Ecodiamond Company koopt ruwe diamanten in bij gespecialiseerde laboratoria, die duurzaam zijn geproduceerd en verwerkt deze tot sieraden.

Trefwoorden: #diamantslijper, #synthetische diamanten, #The Ecodiamond Company, #Valentijnsring

Lees verder

research

( Foto: The Ecodiamond Company )

ENGINEERINGNET.NL - De winning van diamanten in veelal Afrikaanse landen gaat gepaard met zulke slechte arbeidsomstandigheden dat het begrip 'bloeddiamanten' de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen.

Vandaar dat de Amsterdamse starter The Ecodiamond Company een markt ziet voor duurzame diamanten, waarbij er geen verschil is tussen zo'n synthetische diamant en eentje die gewonnen is uit de grond qua fysieke of chemische eigenschappen. Experts geven aan dat synthetische diamanten de hoogste kwaliteit hebben waar het gaat om puurheid.

Het duurt slechts vier dagen om een diamant in een laboratorium te maken, terwijl voor een 1.0 karaat diamant tot wel 1.750 kubieke meter grond moet worden gedolven. Wereldwijd zijn er slechts enkele aanbieders die hoogwaardige synthetische diamanten kunnen maken. Slijpers in Israël en Antwerpen bewerken de ruwe diamanten vervolgens zodat ze verder te verwerken zijn in sieraden.

Begin dit jaar riep ING, die het bedrijf ook hielp met financiering, The Ecodiamond Company uit tot Starter van de Maand. The Ecodiamond Company heeft naast het Amsterdamse hoofdkantoor ook een vestiging in Barcelona.

Het bedrijf levert sieraden of diamanten aan juweliers, edelsmeden, mode-ontwerpers en modemerken, onder meer in Spanje, Italië, Frankrijk, Hong Kong en er zijn gesprekken gaande met mogelijke partners in Dubai, Turkije, Duitsland, de Golfstaten en Mexico.

Ook ontwikkelt The Ecodiamond Company een eigen collectie in samenspraak met verschillende partners, zoals 'De Rode Verleider', een Valentijnsring.