Belgian Eco Energy plant grote biomassacentrale in Gentse haven

Project 'Bee Power Gent' zal 300 miljoen euro kosten en moet samen met grote biomassacentrales van Electrabel en E.ON de Vlaamse 2020-doelstellingen haalbaar maken.

Trefwoorden: #bee power gent, #Belgian Eco Energy, #biomassa, #e.on, #electrabel, #eneco, #energie, #max green

Lees verder

Nieuws

( Foto: BEE, Michael Corten )

ENGINEERINGNET.BE –Het Mechelse Belgian Eco Energy is vier jaar na de start rond met zijn plannen voor een grote biomassacentrale in de Gentse haven. Momenteel wordt gewerkt aan de financiering van het project, waarvan de kostprijs geraamd wordt op 300 miljoen euro.

Aan de basis van 'Bee Power Gent' liggen ex-medewerkers van Eneco: huidig CEO Michael Corten, CDO Christophe Surleraux en COO Chris Elbers. Zij richtten in oktober 2010 BEE en werkten sindsdien aan de realisatie van hun paradepaardje: een grote, 'echte' milieu- en omgevingsvriendelijke biomassa-installatie.

Bee Power Gent is één van de drie centrales die nog kunnen genieten van de groene certificaten voor elektriciteitsproductie op basis van biomassa, vooraleer de Vlaamse regering het systeem dit jaar afschafte. De andere twee zijn omgebouwde kolencentrales: het Gentse Max Green van Electrabel (dat momenteel stilligt) en een plant van E.ON in Langerlo (nog niet onder constructie), beide ook op basis van de klassieke houtpellets. BEE kiest naar eigen zeggen voor een ander type brandstof, zoals snel groeiend plantagehout en houtafval.

Medestichter Michael Corten: "We hebben de volle steun van de overheden. Enerzijds omdat ons land de laatste jaren steeds afhankelijker wordt van stroominvoer uit het buitenland. Maar ook omdat we alleen de eerste vijftien jaar overheidssteun (de groenestroomcertificaten, redactie) nodig hebben. Daarna zal Bee Power Gent nog dertig jaar zichzelf bedruipen. Dat is vrij uniek in de sector.”

De milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF tonen zich minder enthousiast. "De centrale heeft een capaciteit van 200-250MWe en een bruto rendement van 43%. Dat betekent dat meer dan de helft van de vrijgekomen energie in de vorm van warmte verloren gaat. Ze zal jaarlijks 800.000 à 1.200.000 ton biomassa verbranden en meer dan 1.300.000 ton CO2 uitstoten."

Bovendien: "Er is ook geen volledige transparantie over de herkomst van de biomassa. De informatie over 'houtafval' en plantagehout moet preciezer: over welke soorten gaat het? In welke landen zal die worden geteeld? Wie zullen de leveranciers zijn?"

BEE zelf – dat zich als 'groen bedrijf' profileert - accentueert van zijn kant net de omgevings- en milieuvriendelijkheid van het project: “De centrale komt in een zware industriezone met relatief weinig bewoning. We gaan bovendien geen extra vrachtwagens de weg op sturen: alle biomassa wordt per schip aangevoerd. We zullen ook heel schone lucht uitstoten."

Als alles goed gaat, zal Bee Power Gent in het najaar van 2017 operationeel zijn.