CH Energy bouwt biobrandstoffabriek

De fabriek gaat op het Energie Transitie Park bij afvalverwerker Attero in Wijster benzine, kerosine en diesel produceren uit oud frituurvet en zonnebloemolie.

Trefwoorden: #afvalverwerker, #Attero, #biobrandstof, #CH Energy, #Energie Transitie Park, #frietvet, #zonnebloemolie

Lees verder

Nieuws

( Foto: wikipedia - gebruikt frituurvet )

ENGINEERINGNET.NL - Het bedrijf heeft een proces ontwikkeld waarbij het mogelijk is om gebruikte plantaardige oliën en vetten, zoals frituurvet en zonnebloemolie, om te zetten naar een brandstof met de kwaliteit van benzine, kerosine en diesel. Plan is om in een later stadium ook autobanden en plastics als grondstof voor biobrandstof te gaan gebruiken.

CH Energy gaat een installatie bouwen die als demo- en testinstallatie kan dienen en ook het prototype zal zijn voor de eerste commerciële installatie met deze technologie in de wereld. Nader onderzoek is nodig naar de best beschikbare technieken om het proces te laten plaatsvinden met een zo efficiënt mogelijke energie benutting.

De nieuwe fabriek in Wijster biedt werk aan 30 tot 35 mensen. Daarbij gaat het zowel om productiewerk, als functies op academisch niveau. De fabriek moet half augustus operationeel zijn. CH Energy steekt een aantal miljoenen euro's in de bouw van de fabriek, maar wil niet bekend maken om hoeveel het precies gaat. Het bedrijf heeft ook vestigingen in Amsterdam en Kuala Lumpur.

De provincie Drenthe steunt het project met een bijdrage van 116.800 euro. Het is de dertiende zogeheten Green Deal van Drenthe, waarin subsidies gericht op innovatieve ontwikkelingen die leiden tot meer duurzaamheid worden toegekend aan bedrijven.