PipeTech Academy: pijpfitter binnenkort geen knelpuntberoep meer?

De PipeTech Academy is optimistisch: 'binnen vijf jaar is pjjpfitter misschien geen knelpuntberoep meer'. Vooral de ondersteuning van het technisch onderwijs werpt vruchten af.

Trefwoorden: #bilfinger, #cofely, #fabricom, #flens, #flensmontage, #pijpfitten, #pipetech, #techniek, #tms, #vdab

Lees verder

Techniek

( Foto: Wingas )

ENGINEERINGNET.BE - Vijf jaar geleden riep een aantal bedrijven samen met de overheid de PipeTech Academy in het leven. De reden: een schrijnend gebrek aan gespecialiseerde vaklui in pipefitting en flensmontage. Vandaag zijn het nog steeds knelpuntberoepen, 'maar het gaat de goede richting uit', zo laat PipeTech weten.

Het samenwerkingsverband volgt twee actiepistes: het biedt werkzoekenden een 6 maanden durende opleiding pijpfitten en flensmontage aan, en het ondersteunt het technisch onderwijs om een kwalitatieve opleiding uit te werken.

Voor werkzoekenden
was er tot nu een capaciteit van 30 cursisten per dag, maar "dit is nog steeds ontoereikend om de nood van de arbeidsmarkt te kunnen lenigen". Daarom verhoogt de Academy zijn huidige capaciteit dit jaar alvast met 10 opleidingsplaatsen. "Bovendien had vorig jaar 80% van de cursisten, na beëindigen van de opleiding, een langdurige tewerkstelling."

Voor het onderwijs
Dat er nog meer nodig is had coördinator Giovanni Pauwels al snel door. “Om het verschil te maken moeten we al kunnen beginnen van op de schoolbanken.”

Daarom richtte hij in 2011 de PipeTech Alliance op, om samen met de technische scholen een kwalitatieve opleiding uit te werken. Vandaag zijn al 19 Vlaamse scholen en organisaties lid van de Alliance.

De Alliance ontwikkelde cursussen en een didactische stand voor de 3e graad BSO. Alle leden kunnen deze gratis gebruiken. Verder kunnen leerlingen en ook leerkrachten hun kennis bijschaven via werkplekleren of in de school.

De samenwerking met het onderwijs lijkt goed aan te slaan: het aantal leerlingen in de studierichting ‘pijpfitten - lassen - monteren’ steeg met 13% in 2013 vergeleken met 2012.

Vorig jaar was slechts 5,7% van de leerlingen uit deze studierichting een jaar na het afstuderen nog werkzoekend. Dat is nog eens 3% beter dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de VDAB.


ACHTERGROND
“Wat we zelf doen, doen we misschien beter, maar wat we samen doen, doen we het best.” Onder dat motto vernieuwden de bedrijven Bilfinger ROB, Cofely Fabricom gdf suez, TMS Industrial services, SPIE Belgium divisies Noord en West samen met Agoria, vzw Montage en VDAB de samenwerkingsovereenkomst voor de verderzetting van het expertisecentrum PipeTech Academy in Sint-Niklaas.