Bexco investeert in nieuwe productievestiging op Blue Gate Antwerp

Touwenproducent uit Hamme is eerste om zich op Blue Gate Antwerp, het vroegere Petroleum Zuid in Antwerpen, te vestigen. Voorzitter Philip Heylen: "We zijn nu echt gelanceerd in de markt"

Trefwoorden: #bluechem, #blue gate, #duurzaam, #eco, #ecologie, #economie, #milieu, #petroleum zuid

Lees verder

nieuws

( Foto: Blue Gate Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE – Het in Hamme gevestigde Bexco, een producent van touwen voor de shipping en offshore industrie, is het eerste bedrijf dat zich op Blue Gate Antwerp - het gesaneerde vroegere Petroleum Zuid - vestigt. Het heeft een dertigjarige erfpachtovereenkomst afgesloten voor een terrein van 1,1 hectare.

Bexco ziet de nieuwe vestiging als een opportuniteit om te groeien: "We maken hierdoor een grote sprong vooruit". Dankzij de nieuwe vestiging zal het naar eigen zeggen mee kunnen dingen in grote projecten, waar langere touwen nodig zijn. "Wereldwijd zijn er slechts een vijftal ondernemingen die dit kunnen."

Langere touwen hebben vooral de offshore als afzetgebied, doordat men op steeds diepere plekken boort. Die touwen kan de producent momenteel niet meer transporteren vanuit zijn bestaande fabriek.

CEO Francis Mottrie: "Blue Gate Antwerp ligt direct aan het water zodat wij verlost zijn van de gewichts- en hoogtebeperkingen voor transport op de weg. Waterwegen & Zeekanaal bouwt een nieuwe kaaimuur geschikt voor de behandeling van zware ladingen."

De belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf is Exmar van Nicolas Saverys. Het bedrijf haalt vandaag een omzet van ruim 20 miljoen euro en telt een 100-tal werknemers. De nieuwe vestiging moet klaar zijn in juni 2015. Er zullen een 25-tal werknemers actief zijn. Het investeringsbedrag werd niet bekendgemaakt.

Ook Blue Gate Antwerp ziet de komst van Bexco als een opportuniteit en wil een 'maritime tech'-cluster rond de nieuwkomer uitbouwen. Dat is slechts één van de clusters: zo zal er bijvoorbeeld samen met de Vlaamse incubator BlueChem een andere geweven worden rond duurzame chemie.


ACHTERGROND
Blue Gate Antwerp richt zich specifiek tot duurzame bedrijven. Zo zal het gebouw van Bexco opgetrokken worden volgens de internationale duurzaamheidsstandaard van BREEAM, niveau Very Good. Het bedrijf maakt ook maximaal gebruik van het watergebonden karakter van de site, een andere belangrijke pijler van het project. De rest van het terrein van Blue Gate Antwerp is nog in ontwikkeling. Er wordt momenteel onderhandeld over een PPS die zomer 2015 wordt afgerond. Daarna wordt de site (gefaseerd) gesaneerd. "De terreinen zullen in 2017 beschikbaar zijn."