Antwerpse student dingt met Vax-ID mee naar Dyson Award (+video)

Ruben Camerlynck, student aan Universiteit van Antwerpen, neemt met een eenvoudig hulpmiddel om intradermaal te vaccineren deel aan de prestigieuze prijs van de Dyson-stichting.

Trefwoorden: #dyson, #dyson award, #dyson foundation, #hepatitis, #hiv, #immuun, #intradermaal, #kanker, #medisch, #universiteit antwerpen

Lees verder

research

( Foto: Vimeo/ Dyson )

ENGINEERINGNET.BE - Dit jaar viert James Dyson het 10-jarig bestaan van zijn zoektocht naar nieuwe en betere manieren om problemen op te lossen. De inschrijvingsperiode loopt nog tot 7 augustus, maar de organisatie meldt alvast een zeer interessante inzending van een Antwerpse student ontvangen te hebben.

Ruben Camerlynck van de Universiteit van Antwerpen ontwierp namelijk een hulpmiddel om intradermaal te vaccineren, dat hij Vax-ID doopte.

Het probleem is dat intradermaal vaccineren - in de bovenste laag van de huid, de leerhuid - niet makkelijk is en vaak gepaard gaat met ongemak voor de patiënt. Zelfs ervaren medisch personeel heeft er moeite om deze techniek onder de knie te krijgen. De juiste diepte en hoek vinden is heel moeilijk.

Hierdoor is deze manier van vaccineren, hoewel er zeer veel voordelen aan zitten, de minst gebruikte in de praktijk.

De oplossing van Camerlynck is eenvoudig. De naald in het apparaatje is slechts 1,25mm lang en heeft een diameter van 0,22mm. Dankzij het sterk gereduceerde formaat van de naald voelde slechts 7 op 120 proefpersonen iets van de vaccinatie, claimt hij.

"Mijn techniek heeft 3 grote voordelen ten opzichte van standaard vaccineren", zo stelt hij: '"Er is een verbeterde immuunrespons op een vaccin met antigen, er is er een veel kleinere dosis antigen nodig (slechts 0.1ml, dat is minder dan 10% van de normale dosis, redactie) en deze manier van vaccineren is minder pijnlijk".

Vax-ID kan preventief gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het toedienen van vaccins tegen Hepatitis B en de griep, maar ook om ziekten zoals kanker en HIV te bestrijden.


ACHTERGROND
Met een prijzenpot van meer dan 125.000 euro, worden jonge ingenieurs en slimme productontwerpers van over de hele wereld elk jaar uitgedaagd om 'iets' te ontwerpen dat een probleem oplost. Studenten uit 18 landen over de hele wereld strijden om de hoofdprijs van 37.500 euro en nog eens 12.500 euro voor hun universiteit.

De winnaars van vorig jaar hebben het prijzengeld bijvoorbeeld gebruikt om een patent aan te vragen en een prototype te maken van hun idee. Hun robotarm Titan – die op batterijen aangedreven wordt – biedt extra kracht voor mensen die revalideren van rugblessures, spieren willen opbouwen of motorisch sterker willen worden.