Financiering windpark Westermeerwind afgerond

Een groep banken onder leiding van ING en Rabobank steekt circa 320 miljoen euro in het park, zodat nu met de aanleg kan worden begonnen.

Trefwoorden: #financiering, #nearshore, #windenergie, #windpark, #windpark Westermeerwind

Lees verder

Nieuws

( Foto: Westermeerwind )

ENGINEERINGNET.NL - Naast ING en Rabobank zijn ook de ASN Bank en Triodos Bank betrokken en garandeert de Deense exportkredietmaatschappij EKF een deel van de financiering.

Nu kan 18 jaar nadat het plan ontstond het grootste nearshore windpark van Nederland gebouwd gaan worden.

Siemens zal dit park bouwen en onderhouden voor een periode van minimaal vijftien jaar. Verschillende Nederlandse bedrijven zullen als onderaannemer meewerken aan het project, waaronder Ballast Nedam en Mammoet voor de funderingen en de installatie van de windmolens en Visser & Smit Marine Contracting voor de bekabeling naar het transformatorstation.

Energiebedrijf Eneco gaat vijftien jaar lang de stroom van het windpark afnemen. Ventolines, die ook de ontwikkelingsfase sinds 2007 heeft begeleid, verzorgt het project management tijdens de bouw en operationele fase namens de initiatiefnemers.

Windpark Westermeerwind wordt gebouwd in het water van het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder. Het zal bestaan uit 48 windturbines van 3 MW – verdeeld over twee rijen langs de Westermeerdijk en een langs de Noordermeerdijk – en een transformatorstation op het land.

De totale investering is ruim 400 miljoen euro. Het windpark levert jaarlijks ruim 500 GWh duurzame stroom, genoeg voor 160.000 huishoudens. Windpark Westermeerwind is het nearshore deel van Windpark Noordoostpolder.

De bouw van het windpark vangt direct na de zomervakantie aan met de aanleg van het transformatorstation nabij de Westermeerdijk en de voorbereidingen voor het kabeltracé op land. Vanaf maart 2015 starten de werkzaamheden op het water met het plaatsen van de funderingen en de installatie en de in bedrijfname van de windmolens.

De eerste windmolens zullen naar verwachting al eind 2015 duurzame stroom gaan leveren. Het gehele windpark van 48 molens wordt opgeleverd in maart 2016.

Het Westermeerwind project levert tijdens de bouwfase zo’n 150 extra banen in de regio op en daarna gedurende vijftien jaar werkgelegenheid voor zo’n 30 technici en andere vaklieden.