Proefproject winnen oceaanwarmte

Bluerise heeft samen met TU Delft een demonstratie van een Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) centrale opgezet, als eerste stap om grotere systemen te ontwikkelen.

Trefwoorden: #Bluerise, #HORIZON 2020, #oceaanwarmte, #Ocean Ecopark, #Sea Water Air Conditioning

Lees verder

nieuws

( Foto: Bluerise )

ENGINEERINGNET.NL - Doel is om oceaanwarmte te gaan benutten om daarmee elektra op te wekken. Bluerise heeft ook een ander systeem ontwikkeld, Sea Water Air Conditioning (SWAC), dat al commercieel wordt toegepast.

Plan is om voor de kust van Curaçao een Ocean Ecopark te bouwen waarbij zowel het OTEC-systeem als de SWAC-techniek wordt gebruikt. Bluerise hoopt dit jaar met dit project te kunnen beginnen. Op Aruba is het doel om gebouwen te gaan koelen met de SWAC-techniek.

Het vier jaar geleden opgerichte bedrijf Bluerise is verbonden aan YES!Delft, waar innovatieve ondernemers via de TU Delft hulp krijgen om hun bedrijf op te bouwen.

Het OTEC-systeem is gebaseerd op het verdampen van een gasmengsel met ammonia door de warmte van de bovenste zeelaag, waarna deze met een warmtewisselaar in stoom wordt omgezet. Deze stoom drijf een turbine aan voor de opwekking van elektra. Het gasmengsel wordt vervolgens gekoeld met zeewater uit diepere waterlagen om zo van voren af aan te beginnen.

Hiervoor is het nodig dat de bovenste zeelagen minimaal 20 graden warmer zijn dan diepere zeelagen. Een OTEC-centrale kan 500 kilowatt leveren, wat niet veel is in vergelijking met een windmolen, maar dit systeem kan wel continu stroom leveren.

Het opgepompte zeewater kan vanuit de OTEC-centrale worden gebruikt voor koeling van gebouwen omdat het rond de tien graden is. Het elektriciteitsgebruik voor airco van een gebouw kan zo met 90% dalen. Op Curaçao zal de koeling worden gebruikt voor het vliegveld en de in de omgeving gevestigde datacenters, ook grootverbruikers van energie.

Bluerise heeft subsidie aangevraagd in het kader van HORIZON 2020, een groot innovatieprogramma van de Europese Unie.

De Universiteit van Curaçao is ook een partner in dit project, als mede tuinbouwbedrijf Priva, omdat het zeewater ook gebruikt kan worden voor koeling van kassen.