Ruimtesonde Rosetta bereikt na 10 jaar komeet

Nederlander Fred Jansen leidt vanuit ruimtevaartcentrum Estec deze missie, die 6 miljard kilometer beslaat en ruim 1,3 miljard euro kost.

Trefwoorden: #67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, #Estec, #komeet, #Rosetta, #Ruimtesonde

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET - De sonde bereikt morgen de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, die richting de zon raast.

De tien jaar durende vliegreis is tot nu toe zonder problemen volbracht. De sonde vliegt straks gezamenlijk met de komeet naar de zon. Het onderzoek moet wetenschappers nieuwe inzichten geven in het ontstaan van de Melkweg en de aarde.

De komeet bestaat namelijk uit hetzelfde gas en stof als de aarde en andere planeten, maar in de afgelopen miljarden jaren is de aarde veranderd, terwijl de komeet bijna hetzelfde is gebleven. Eerste stap is onderzoek naar stof en gas die de komeet uitstoot.

Onderweg naar de zon wordt de komeet steeds warmer, waarbij er stof en gas vrijkomt. De Rosetta gaat rond de komeet draaien en dit stof en gas van steeds dichterbij meten.

In november zet de Rosetta een onbemande verkenner, Philae genaamd, op de komeet. Dat is nog nooit gedaan. Deze verkenner gaat een gat in het oppervlak boren om te ontdekken waaruit de komeet bestaat en haarscherpe foto's van de omgeving maken. Wetenschappers kunnen zo bepalen waaruit de komeet bestaat.

Het gaat hierbij om één van de duurste en meest ambitieuze projecten uit de Europese ruimtevaartgeschiedenis. De bouw van de ruimtesonde nam circa 10 jaar in beslag, waarbij de sonde uitgebreid werd getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk.

Estec staat voor European Space Research and Technology Centre en is het technische en administratieve hart van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). De extreem gevoelige zonnepanelen die op de sonde zijn aangebracht, werden gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

De missie eindigt op 31 december 2015.