Nucleaire centrale Doel 4 minstens tot 15 september offline

Waar Electrabel oorspronkelijk 18 augustus als datum voor de heropstart van Doel 4 vooropgesteld had, is het nu 15 september geworden.

Trefwoorden: #doel 4, #Electrabel, #gdf suez, #maintenance, #nucleair, #onderhoud, #sabotage, #stoomturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Op dinsdag 5 augustus schakelde de centrale Doel 4 zich automatisch uit, als gevolg van een mechanisch falen van de stoomturbine.

De oorzaak bleek een openstaande afsluiter te zijn, waardoor 65.000 liter smeerolie naar een onderliggend reservoir vloeide. Het incident speelde zich dus af in het niet-nucleaire deel van de centrale.

Intussen wordt er van uit gegaan dat sabotage in het spel is: de bewuste klep kan alleen manueel opengedraaid worden. In de plant is thans een onderzoek aan de gang.

De getroffen turbine wordt momenteel gedemonteerd om mogelijke mankementen als gevolg van het droogdraaien op te sporen. Dat kan al zeker duren tot 15 september, laat Electrabel weten, 'rekening houdend met de tijd die nodig is voor dit onderzoek en de herstellingen daarna'.

Bij een eerste, vroegere inschatting ging het nog uit van een onbeschikbaarheid tot 18 augustus 2014. "Zodra er een nauwkeuriger zicht is op de schade en de herstellingsduur zal Electrabel de informatie voor de markt actualiseren overeenkomstig haar verplichtingen inzake transparantie, via de Transparency website van GDF Suez."