Antwerpse ontwikkelaar van beeldsensoren Cmosis doet eerste overname

Overgenomen bedrijf is gespecialiseerd in hoogkwalitatieve beeldsensoren voor camera's in industriële endoscopie, onderhoudsinspecties en on-board systemen voor voertuigen.

Trefwoorden: #beeldsensor, #camera, #ccd, #cmos, #cmosis, #inspectie, #onderhoud, #techniek, #vmma

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cmosis )

ENGINEERINGNET.BE – Cmosis, het bedrijf uit Berchem nabij Antwerpen dat eerder dit jaar door de Amerikaanse groep TA Associates werd ingelijfd, doet nu zelf een eerste overname.

Het kocht alle uitstaande aandelen van het in 2004 opgerichte Zwitserse Awaiba voor een niet nader genoemd bedrag. De transactie werd naar verluidt op 4 augustus 2014 afgerond.

Cmosis laat de hyperconcurrentiële markten van beeldsensoren voor de consumercamera's bewust links liggen, maar spitst zich in de plaats daarvan toe op technologie met een hogere toegevoegde waarde: die van de beeldsensoren voor de industriële, wetenschappelijke en professionele camerasystemen. COO Lou Hermans mocht bijvoorbeeld als een van de eerste buitenlanders onlangs nog toetreden tot het bestuur van de machinevisie-groep van de machtige Duitse machinebouwersassociatie VDMA (zie leestips onderaan).

De overname moet in hetzelfde licht gezien worden: het ingelijfde Awaiba heeft namelijk heel wat kennis aan boord inzake beeldsensoren die gebruikt worden in camera's voor medische en onderhoudsdoeleinden, zoals endoscopie en systemen voor het inspecteren van leidingnetten. De Zwitsers staan bijvoorbeeld te boek als voortrekkers in de medische sector met een 1 mm grote en wegwerpbare digitale endoscoop.

Volgens CEO Luc De Mey is het de inlijving van zijn bedrijf door de kapitaalkrachtige groep TA Associates die de acquisitie mogelijk heeft gemaakt. Cmosis wordt alvast een stuk internationaler en krijgt er drie vestigingen bij: in het Zwitserse Yverdon-les-Bains, het Duitse Nuremberg en het Portugese Funchal op Madeira.

Cmosis telt momenteel 70 medewerkers en een omzet van 55 miljoen euro. Daarbij komen nu 33 mensen en 8 miljoen euro zakencijfer van Awaiba.


ACHTERGROND
Volgens een prognose die IC Insights in juli 2014 publiceerde zal de markt voor beeldsensoren tegen 2017 méér dan 13,2 miljard dollar aan zakencijfer vertegenwoordigen. Cmosis legt zich toe op het professionele deelsegment, dat van machinevisie, verkeerscontrole, medische toestellen en zogenaamde prosumer-producten. Nog steeds volgens het bureau zal dit segment in 2017 goed zijn voor rond 3,3 miljard dollar. De CMOS-techologie staat hier in concurrentie met CCD, maar wint volgens Cmosis geleidelijk aan marktaandeel.