Mechelse snacksfabriek van Kellogg produceert welgeteld nul percent afval

Producent van ontbijtgranen en snacks wil Pringles-fabriek in Mechelen nog energiezuiniger maken om eigen doelstelling van 15% minder energie- en broeikasgassenuitstoot tegen 2020 te halen.

Trefwoorden: #broeikasgas, #ecologische voetafdruk, #energie, #energiebesparing, #kellogg, #perslucht, #pringles, #uitstoot, #voeding, #wkk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Kellogg Company )

ENGINEERINGNET.BE – Kellogg wil de ecologische voetafdruk van zijn Pringles-fabriek in Mechelen nog verder verminderen. En dat ondanks het feit dat het er sinds 2005 al in slaagde het energieverbruik van zijn installaties met meer dan 5% te verminderen en de snacksfabriek vandaag welgeteld 0% afval te laten produceren (afvalloos kookproces).

'Deze vermindering werd mogelijk gemaakt dankzij een toegenomen focus op monitoring, meting, onderhoud en optimalisatie van de bestaande productieprocessen en -apparaten', stelt het merk.

Het gaat duidelijk om een volgehouden inspanning. Na de eerste stappen in 2005, maakte het project in 2009 een sprong vooruit dankzij een actie bij het personeel om afval binnen de productieketen te beperken. Dat initiatief genereerde naar verluidt bijkomende besparingen in water- en energieverbruik.

In 2013 stelde Kellogg dan een energiespecialiste aan met als missie nieuwe opportuniteiten te identificeren om nog meer energiebesparing binnen de fabriek mogelijk te maken.

'Deze opportuniteiten zijn nu in een nauwe samenwerking tussen het team in Mechelen en de organisatie van een Energy Brainstorming Day vastgelegd. We willen nu onze 2020-doelstellingen voor energieverbruik behalen, onder meer door een optimalisatie van het persluchtsysteem en warmteterugwinning door het installeren van een WKK-systeem (warmtekrachtkoppeling)'.

Het bedrijf herhaalt zijn engagement om zijn energie- en broeikasgassenuitstoot tegen 2020 wereldwijd met een aanvullende 15% te verminderen.

Zijn doel om dit jaar 20% waterbesparing te realiseren, streeft Kellogg naar eigen zeggen zeker voorbij, onder meer door de implementatie van innovatieve omgekeerde osmose systemen in Manchester en 0% afvalproductie in zeven Europese productiesites.


ACHTERGROND
Met een omzet van 14,8 miljard dollar in 2013 is Kellogg Company wereldwijd marktleider op het gebied van ontbijtgranen en de op één na grootste producent van koeken, hartige en zoete snacks.