IWT-subsidie van 2,1 miljoen euro voor Vlaams biofarmabedrijf Ablynx

Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie ziet heil in verder onderzoek naar nanobodies van Ablynx voor behandeling van oogziekten.

Trefwoorden: #abbvie, #ablynx, #biotech, #boehringer, #farma, #gezondheid, #merck, #nanobody, #novartis

Lees verder

research

( Foto: Ablynx, Dr Tony de Fougerolles )

ENGINEERINGNET.BE – Het Vlaams biofarmabedrijf Ablynx laat weten een subsidie van 2,1 miljoen euro te zullen ontvangen van het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT).

Met de overheidsfondsen wil het bedrijf – zelfstandig en voor eigen rekening – de piste onderzoeken of zijn Nanobodies perspectieven bieden voor een effectieve behandeling van oogziekten.

Dit valt dus niet onder de typische onderzoeksovereenkomsten en samenwerkingsakkoorden met grote farmaceutische bedrijven, waarvan Ablynx er verschillende heeft lopen, zoals met AbbVie, Boehringer Ingelheim, Merck & Co, Merck Serono en Novartis.

De subsidie zal ter beschikking worden gesteld voor een periode van drie jaar en zal het ontwikkelen en het daaropvolgend testen van kandidaat-Nanobody moleculen in pre-klinische ziektemodellen mogelijk maken.

Dr Tony De Fougerolles, CSO van Ablynx: "Deze subsidie is een bijkomende duidelijke bevestiging van het potentieel van het Nanobody-platform om gedifferentieerde geneesmiddelen te genereren in ziektegebieden die wetenschappelijk uitdagend zijn.

"Oogheelkunde is een gebied dat steeds belangrijker wordt voor veel farmaceutische bedrijven bij hun streven om de problemen van de vergrijzing aan te pakken."

Het beursgenoteerde Ablynx heeft momenteel meer dan 30 projecten in de productportefeuille en zeven Nanobodies zijn in klinische ontwikkeling.


ACHTERGROND
Nanobodies zijn een nieuwe klasse van therapeutische proteïnen, op basis van fragmenten van enkel-domeinantilichamen, voor diverse ernstige menselijke ziekten, met inbegrip van ontstekingen, hematologie, oncologie en ademhalingsziekten.