Tata Steel ontwikkelt een nieuwe staalsoort

Dit ultra hogesterktestaal heeft een hoge vloeigrens, zodat het niet alleen sterk en licht is maar ook kan vervormen, waardoor het veel energie opneemt bij een botsing, wat de auto veiliger

Trefwoorden: #automobielproducenten, #hogesterktestaal, #staal, #staalsoort, #Tata Steel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tata Steel )

ENGINEERINGNET.NL - Tata Steel heeft dit staal ontwikkeld om aan de groeiende vraag naar sterkere en lichtere staalsoorten van automobielproducenten / -fabrikanten te voldoen.

Het staal is ontwikkeld op de researchafdeling van Tata in IJmuiden en de productie ervan is vorige maand gestart.

Dit staal is vooral bedoeld voor de veiligheidsdelen van een auto, die als eerste worden getroffen bij een botsing. Die onderdelen kunnen dankzij het nieuwe type staal tot wel 15% lichter worden, wat leidt tot minder energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Ook kunnen er veel complexere onderdelen mee gemaakt worden.

De hoge vloeigrens van het staal zorgt ervoor dat het materiaal aan grote krachten bloot kan staan tijdens het vervormen en daardoor meer energie absorbeert tijdens een botsing. Het staal is het meest geschikt voor het maken van onderdelen als de versterkingen van de A- en B-stijlen, drempels, deurbalken en dwarsbalken.

De nieuwe staalsoort dankt zijn unieke eigenschappen aan de manier waarop de ijzeratomen in het metaalrooster zijn gerangschikt. Het is een zogenaamd tweefasenstaal, met een gecombineerde ferriet- en martensiet-microstructuur. Dat betekent dat er een heel harde fase (martensiet) is ingebed in een zachte en goed vervormbare matrix (ferriet).

Het staalbedrijf heeft dit hogesterktestaal ontwikkeld in nauwe samenwerking met automobielfabrikanten, zodat het is te verwerken op de bestaande installaties van de producenten.