• 20/08/2014

Alles uit één hand: glasheldere beveiligingsoplossing voor sorteermachine

De geautomatiseerde systemen van Mogensen maken volop gebruik van de industriële gasveren, de kleine schokdempers en hun beschermend toebehoren van ACE Stoßdämpfer.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #gasveren, #Mogensen, #recycleren, #schokdempers

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer GmbH en Mogensen GmbH & Co. KG )

ENGINEERINGNET - Het recyclen van glas bespaart grondstoffen, milieu en portemonnee. Ook wanneer het sorteren vaak bij de consument ligt, gebeurt het in het groot toch veeleer met behulp van machines.

Hoe geperfectioneerd glasafval weer in het recyclingproces is terug te voeren, bewijst het bedrijf Mogensen door zijn geautomatiseerde systemen.

Zo slim als deze oplossingen zijn, zo doordacht zijn ook de daarin opgenomen beschermende maatregelen voor mens en machine.

Een belangrijke rol daarbij spelen de industriële gasveren en kleine schokdempers, evenals hun beschermend toebehoren van ACE.

Onder de naam MSort verkoopt Mogensen een opto-elektronisch sorteersysteem voor het sorteren van stortgoed op kleur, vorm of grootte. Reeds ontwikkeld in 1996  om onsorteerbare materialen sorteerbaar te maken, is het met deze machinefamilie mogelijk een echte kleurherkenning uit te voeren en verschillende materialen van vreemde voorwerpen te ontdoen.

Er wordt gescheiden volgens diverse criteria: helderheid, kleurkenmerken of stukgrootte met hoge zuiverheidsgraad behoren daartoe. De oplossingen van het in Sleeswijk-Holstein gevestigde bedrijf, dat onder de paraplu van de Allgaier Werke GmbH tot het  zakelijk terrein van Allgaier Process Technology behoort, zijn veelvuldig.

Zo levert Mogensen naast vele verschillende machinetypen voor het sorteren van materialen ook de typen MSort AX, MSort AL en MSort AF voor verschillende soorten recyclingglas zoals hol glas met afmetingen 5 - 60 mm, vlak glas 8 - 40 mm en fijn vlak glas 0,5 - 8 mm.

Wie dergelijke vreemde voorwerpen kan isoleren, kan natuurlijk ook onderscheid maken tussen groen, wit en bruin glas. Het principe klinkt eenvoudig: De glasscherven worden in de installatie gestort, een high-performance-camera filmt de scherven en met behulp van perslucht worden deze gesorteerd.

De onderliggende constructie en besturing zijn echter allesbehalve eenvoudig. Ook het onderhoud bleek complexer dan aanvankelijk gedacht. In ieder geval wanneer de machine als glassorteerder wordt gebruikt.

Want het glasstof dat ontstaat maakt standaard oplossingen onmogelijk. Normaliter zou het voldoende zijn geweest, een relatief zware onderhoudsklep met behulp van industriële gasveren te openen, het werk uit te voeren en de klep met ondersteuning van handkracht van de werknemer weer te sluiten.

"Het opwervelende glasstof zou de gasveren echter snel vernietigd hebben en zou in het ergste geval zelfs door de werknemer worden ingeademd", aldus ingenieur Thomas Peters, een van de ontwerpers van Mogensen.

Om dit te voorkomen, was het noodzakelijk een oplossing te vinden die niet alleen bestand is tegen agressieve materialen, maar die ook bij het openen en sluiten nog beter werkt dan de industriële gasveren sowieso al doen.

Toen gasdrukveren in combinatie met kleine schokdempers en speciaal toebehoren door een fabrikant van machine-elementen in het spel werden gebracht, was het team rond ontwerper Peters er snel van overtuigd hiermee aan de veilige kant te zitten.

Individueel combipakket in plaats van "oplossingen van de plank".
Wanneer ontwerpers op zoek zijn naar hoogwaardige, maar vooral slimme en op maat gesneden dempingsoplossingen, belanden ze vaak in her Rijnland. Want in Langenfeld zit ACE Stoßdämpfer GmbH, die veel meer machine-elementen in huis heeft, dan zijn naam in eerste instantie doet vermoeden. Ook in dit geval was ACE eerste aanspreekpartner.

De specialisten opperden om voor een combinatie van twee beproefde oplossingen te gaan. Het eerste deel van het werk, het openen van de onderhoudskleppen, zou door speciale van schrapers voorziene industriële gasveren worden verricht.

Het tweede deel, het sluiten, wordt door kleine schokdempers van de eigen Protection-serie met de naam PMC ondersteund. "Oplossingen van de plank kan iedereen bieden", aldus Kai Boelingen, technisch adviseur van ACE.

"Hier hadden we echter een gecombineerde oplossing nodig, omdat enerzijds de gasdrukveren de spierkracht van het bedieningspersoneel in de opwaartse beweging ondersteunt. Anderzijds remmen de twee parallel aangebrachte schokdempers de laatste slag, die bij het daaraanvolgende sluiten met de hand ontstaat, effectief af.

In totaal zijn na het ontwerpen en de praktijktests nu vier industriële gasveren en twee schokdempers in de sorteerders van de MSort-familie geïnstalleerd. Rekening houdend met alle relevante eigenschappen waren dit enerzijds industriële gasveren van het type GS-40-400-EE-2150N met de schraper WC-40, anderzijds kleine schokdempers van het type PMC225EUM.

De gasveren kunnen - elk op zich - bij een diameter van 40 mm en een slag van 400 mm een kracht van 2.150 N per slag opbrengen. De schokdempers komen op 41 Nm per slag en zorgen zoals gewenst voor het veilig sluiten van de onderhoudsklep.

Want schokdempers zijn de ideale keuze wanneer het gaat om het lineair en snel afbouwen van kinetische energie en dit om te zetten in warmte. Zoals gebruikelijk bij ACE zijn aan de keuze voor deze machine-elementen uitgebreide ontwerpen voorafgegaan.

Want alleen wie rekening houdt met alle belangrijke parameters zoals aanvangshoek, bewegende massa, omgevingstemperatuur of progressie, krijgt aan het eind optimaal werkende oplossingen. Zeer belangrijk in dit geval was echter, dat de verschillende afdichtingssystemen van industriële gasveren en kleine schokdempers zelf tegen beschadigingen zijn beschermd.

Wat voor de gasveren de schraper is, is voor de dempers een vouwbalg
De kleine schokdempers van de zogenoemde Protection-serie PMC zijn elk op zich een in zichzelf gesloten systeem. De directe in het oog springende speciale beschermkappen van PTFE behoren tot de dempers en werken als een vouwbalg.

Ze maken daarbij gebruik van het reactievermogen van hun als teflon bekende materiaal. Nog een voordeel: de lucht die zich in de beschermkap bevindt wordt bij belasting van de dempers alleen gecomprimeerd.

De nu op het als afdichtingssysteem fungerende rolmembraan werkende verhoogde luchtdruk is voor hen, in tegenstelling tot een met keerring-schraper-systeem afgedichte demper, geen probleem.

De druk ondersteunt zelfs het terugzetten van de zuigerstang resp. de beschermkap, nadat de massa terug is verplaatst resp. terug wordt verplaatst. Bij gewone dempers zou de lucht echter in de dempers worden gedrukt en zo tot dure reparaties leiden. <<

Op de foto:
Onder de naam MSort verkoopt het bedrijf Mogensen een opto-elektronisch sorteersysteem, dat o. a. geschikt is voor verschillende soorten recyclingglas.

Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.