• 28/01/2015

ACE luchtveerelementen redden de opvoering van opera's

De Welsh National Opera in Cardiff gebruikt voor het stabiliseren van beeldprojecties luchtveerelementen van ACE Stoßdämpfer.

Trefwoorden: #3D-HDD-projector, #ACE Stoßdämpfer, #dempingsoplossingen, #luchtveerelementen

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET - Het plan van de makers was eenvoudig: Bij de opera "The Fall of the House of Usher" moest een 3D-HDD-projector tijdens de voorstellingen beelden op de muren projecteren.

Daarbij moesten toneelknechten de lopende projector bij geopend toneeldoek naar verschillende posities verplaatsen. Een extra moeilijkheid was dat de vloer, waarover de projector op een wagen verplaatst wordt, betegeld is.

Dat maakte de hele operatie, inclusief de beelden , tot een onrustig geheel. Een ontspannen kijken naar de opvoeringen zou ondenkbaar zijn geweest. Het operateam kwam op de gedachte om op een of andere manier iets onder de wagen te monteren om de hele constructie als bij toverslag te stabiliseren.

Het was tenslotte niet de bedoeling, dat opvallende dempingsoplossingen zouden afleiden van de geprojecteerde beelden. Omdat het probleem pas tijdens de repetities naar voren trad en ook in Wales de budgetten voor podiumkunsten niet onuitputtelijk zijn, had men zich voor bijkomende constructies een limiet gesteld van 2.000 Engelse pond.

Met deze voorwaarde in het achterhoofd nodigde de opera verschillende leveranciers van producten voor trillingsisolatie uit om oplossingen voor te stellen.$$Bij elk van hen echter bedroegen alleen al de kosten voor de voorgestelde testopstellingen 2.000 pond. Bij alle bedrijven – op één na.

Meten op locatie met de VibroChecker App van ACE en analyseren op afstand
Craig Lancaster, de technisch adviseur van ACE Controls voor Wales en het westen van Engeland, wist bij een afspraak in het operahuis voor een verrassing te zorgen: "Ik heb onze testopstelling gelijk meegebracht."

Met deze woorden haalde hij zijn Smartphone uit zijn broekzak. Daarna legde hij aan de aanwezigen uit dat ACE een App, genaamd VibroChecker, ontwikkeld heeft, die in enkele seconden trillingen kan meten en vervolgens in de meeste gevallen direct de geschikte producten voor de betreffende trillingsisolatie kan bepalen.

Craig Lancaster startte de App, klikte op "Trilling meten" en legde zijn Smartphone op de te isoleren plaatsen. De meetresultaten brachten met Dieter Wohlschlegel een tweede expert van ACE in het spel, omdat ACE in dit speciale geval internationaal teamwork de beste oplossing vond.

Dus zond Craig Lancaster de meetgegevens in CSV-formaat direct vanuit de VibroChecker App per e-mail naar zijn collega Dieter Wohlschlegel. In het op 830 km afstand van Cardiff liggende Langenfeld kon deze expert gelijk met het analyseren aan de slag en aan het uitwerken van gedetailleerde oplossingsvoorstellen.

Men kan met de App echter ook ter plaatse de verkregen waarden in het berekeningsveld overnemen, om vervolgens belangrijke kenmerken zoals machinegewicht, aantal dragende oppervlakken en de gewenste mate van isolatie in te voeren, zodat men gelijk de geschikte oplossingen uit de ACEolator-portfolio te zien krijgt.

In dit speciale geval stelde ACE als oplossing voor, een combinatie uit de ombouw van de projectorconstructie en het inbouwen van luchtveerelementen voor de trillingsisolatie te kiezen.

Dit was in ieder geval het meest afgestemd op de belangrijkste gegevens die Craig Lancaster ter plaatse verkreeg en die op een andere locatie door Dieter Wohlschlegel nauwkeurig werden geanalyseerd.

Naar aanleiding daarvan werd het gewicht van het projectorframe met 10 kg verhoogd. Door de besparing op testopstellingen paste deze kleine aanpassing zonder meer in het budget. Vervolgens werden drie luchtveerelementen van het type PLM1 gemonteerd.

ACEolator: Topadvies en een hele productfamilie niet alleen voor laagfrequente trillingen
Deze pneumatische luchtveerelementen behoren tot de ACEolator-familie uit Langenfeld.

Afhankelijk van de mate van trilling en de omgeving staan in totaal drie verschillende productgroepen ter beschikking, bestaande uit de hier voorgestelde laagfrequente luchtveerelementen, rubber-metaal-isolatoren en trillingsisolerende platen.

Daardoor is het voor constructeurs mogelijk, nagenoeg alle uitdagingen op het gebied van trillingsisolatie meester te worden. Zoals de fabrikant aangeeft, geldt dit met name ook voor achteraf te beschermen machines.

De PLM1-typen vinden, zoals alle luchtveerelementen, hun plaats in het laagfrequente bereik en worden in eerste instantie altijd gebruikt om meettafels, testinrichtingen en high-performance-machines perfect te isoleren.

Een interne luchtkamer garandeert al vanaf 5,0 Hz en hoger een significant isolerende werking. De eigen frequentie ligt bij 3,0 Hz in optimaal belaste toestand. Dit wordt bereikt, wanneer de maximale belasting van de afzonderlijke luchtveerelementen zoveel mogelijk maximaal wordt benut.

Omdat dit lukte door het gewicht van het projectorframe met 10 kg te verhogen, werd een optimale belasting voor de drie moderne PLM1-machine-elementen van bijna 60 kg bereikt. Voor andere toepassingen hebben de Langenfelders bovendien PLM's met automatische niveauregelkleppen voor het regelen van de hoogte beschikbaar.

In deze gevallen heeft elke hoofdisolator een aangebouwde regelklep, die als last- en positiesensor fungeert. Om de belastbaarheid van het totale systeem te verhogen, kunnen willekeurig veel parallelle luchtveren worden toegevoegd.

Op die manier is ACE erin geslaagd de toepassingsmogelijkheden nog verder uit te breiden. In Wales was het management meer dan tevreden.

De geprojecteerde beelden waren ook bij de geplande verplaatsingen haarscherp, en het geraamde budget van 2.000 Engelse pond werd met 500 pond in de verste verten niet overschreden. Dankzij de verborgen helpers. <<

Op de foto:
Drie van deze luchtveerelementen van het type PLM1 uit de ACEolator-familie van ACE stabiliseren nu in Wales de 3D-HDD-projector.


Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.