RWE/Essent: Clauscentrale snel aansluiten kan, maar vergunning is knelpunt

Reactie van RWE/Essent op suggestie Johan Vande Lanotte om Clauscentrale via spoedprocedure aan te sluiten op Belgische net: "Technisch haalbaar maar hinderpaal is vergunningsprocedure"

Trefwoorden: #blackout, #clauscentrale, #Elia, #energie, #essent, #essent.be, #Johan Vande Lanotte, #maasbracht, #rwe, #stroomuitval

Lees verder

nieuws

( Foto: Essent, Clauscentrale )

ENGINEERINGNET.BE – RWE dingt zoals bekend via dochter Essent.be mee naar de aanbesteding die door de Belgische overheid is uitgeschreven. Die tender is er gekomen om België van 700 tot 900MW nieuwe elektriciteitscapaciteit te voorzien met het oog op de geplande kernuitstap.

Vandaag suggereerde Minister van Energie Johan Vande Lanotte om een spoedprocedure in te zetten om de Clauscentrale in het Maasbracht net over de grens met Nederland vroeger aan te sluiten op het Belgische net, los van deze tender.

Frank Brichau, CEO van Essent.be reageert in een officiële mededeling: “De Clauscentrale, met een capaciteit van 1300MW, staat inderdaad beschikbaar op drie kilometer van de Belgische grens en kan met een dertien kilometer lange hoogspanningskabel via een onderstation in Kinrooi aangesloten worden op het Belgische net."

“We zijn al langer voorstander van een gezamenlijke en grensoverschrijdende aanpak om aan de vraag naar extra elektriciteitscapaciteit te voldoen. We gaan dan ook graag in overleg met de overheid en zijn intern de verschillende mogelijkheden aan het bekijken om de centrale op korte termijn op te starten.”

“Technisch is alles haalbaar maar de grootste hinderpaal is de vergunningsprocedure. Indien de overheid en Elia dit wenselijk achten, moet er bekeken worden in welke mate zij tijdelijke maatregelen kunnen nemen om die procedure te versnellen."

"Wij staan alvast open om samen met alle betrokken partijen tot een constructieve en innovatieve oplossing te komen”, besluit Frank Brichau.