R&D-zone op nieuw Gents bedrijvenpark zal 2.000 extra banen opleveren

Alinso gaat samen met Ugent en VIB R&D-zone op nieuw bedrijvenpark Eiland Zwijnaarde mee ontwikkelen tot hoogwaardige onderzoeksclusters: "Goed voor 2.000 extra arbeidsplaatsen"

Trefwoorden: #biotech, #cluster, #eiland zwijnaarde, #mortier, #onderzoek, #Ugent, #VIB

Lees verder

HR

( Foto: UGent, vicerector Freddy Mortier )

ENGINEERINGNET.BE - De Universiteit Gent heeft samen met de nv Eiland Zwijnaarde en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie een nieuwe alliantie opgezet. Via deze samenwerking worden de UGent en VIB de bevoorrechte partners om de voor O&O ingevulde zone op het nieuwe bedrijvenpark 'Eiland Zwijnaarde' mee te ontwikkelen.

Het 'Eiland' is een gloednieuw, nog in te richten regionaal bedrijventerrein van zowat 35 hectare ten zuiden van de stad Gent, waarvan 18 hectare bestemd zal zijn voor logistieke activiteiten, en 14 hectare voor 'kenniseconomie' of sterk op R&D-gerichte techbedrijven. Een kleine strook van 3 hectare staat ingevuld als flexibele zone.

Het gebied wordt door de E40 doorgesneden in twee deelgebieden. Momenteel wordt het zuidelijk deel verder opgehoogd met bagger- en slibspecie.

Het is voor de invulling van het deel 'kenniseconomie' dat de drie partijen een akkoord hebben afgesloten. Mathias De Clercq, voorzitter nv Eiland Zwijnaarde: “"Dankzij de alliantie kan deze site ontwikkeld worden tot een hoogwaardige kenniscluster. Dit zal bijdragen tot een verdere economische groei en de creatie van meer dan 2.000 bijkomende arbeidsplaatsen in de Gentse regio.”

Prof. Freddy Mortier, vicerector van de UGent: “De bedrijvenzone bevindt zich nabij ons wetenschapspark en verschillende van onze campussen, en daarom zeer geschikt voor onze eigen spin-offs”.

De extra ruimte is broodnodig: aan de overzijde van de verkeerswisselaar E40-E17 barst het Technologiepark Zwijnaarde zowat uit zijn voegen. Daar is rond het onderzoekscentra van de UGent en het VIB een biotechcluster ontstaan met ondernemingen als Ablynx, Innogenics en DevGen. Het is op dit elan dat de betrokken stakeholders willen voortborduren.


ACHTERGROND
De nv Eiland Zwijnaarde bestaat uit ontwikkelaar Alinso, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf (sogent), de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. De maatschappij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de gronden ten zuiden van E40. Waterwegen en Zeekanaal NV is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het logistieke terrein ten noorden van E40. Het hele project komt er via de PPS-formule: een Publiek Private Samenwerking.