Grafeentrommeltjes als toekomstig quantumgeheugen (+video)

Deze trommeltjes zijn door hun bijzondere mechanische eigenschappen mogelijk te gebruiken als sensoren in mobiele telefoons of als geheugenchips in toekomstige quantumcomputers.

Trefwoorden: #EU Marie-Curieprogramma, #fotonen, #grafeen, #grafeentrommeltjes, #Kavli Instituut, #NWO, #Stichting FOM, #TU Delft

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.NL - Wetenschappers van de het Kavli Instituut van de TU Delft hebben extreem kleine trommeltjes van grafeen gemaakt, die ze kunnen ‘aanslaan’ met fotonen.

Daarbij kunnen ze de beweging van het ‘trommelvel’ nauwkeurig meten. Dankzij hun bijzondere mechanische eigenschappen kunnen grafeentrommeltjes mogelijk gebruikt worden als sensoren, bijvoorbeeld in mobiele telefoons, of mogelijk ook als geheugenchips in toekomstige quantumcomputers.

De wetenschappers publiceren hun resultaten deze week in Nature Nanotechnology. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door Stichting FOM, NWO en het EU Marie-Curieprogramma.

Grafeen staat bekend om zijn speciale elektrische eigenschappen, maar het onderzoek aan de koolstoflaagjes – slechts 1 molecuul dik – richt zich tegenwoordig ook op het mechanische gedrag.

Dankzij het extreem lage gewicht van grafeen kunnen wetenschappers kleine stukjes gebruiken op een manier die vergelijkbaar is met het trommelvel van een drummer: wetenschappers gebruiken microgolfstraling om de trommel ‘te bespelen’, om naar het resulterende ‘nano-geluid’ te luisteren en om te onderzoeken hoe de grafeenlaag precies beweegt.