Chemiesector hoopvol over grotere instroom technische studenten

Aantal inschrijvingen voor chemie relevante studies liggen 3% hoger bij universiteiten, 7% bij hogescholen en 24% hoger voor het Se-n-Se-jaar chemische procestechnieken, analyseert essenscia

Trefwoorden: #bachelor, #chemie, #elektromechanica, #essenscia, #ingenieur, #laboratorium, #life sciences, #master, #opleiding, #student, #studie, #werkplekleren

Lees verder

opleiding

( Foto: Taminco )

ENGINEERINGNET.BE – De chemische sector is hoopvol gestemd. Uit de eerste inschrijvingscijfers voor het hoger onderwijs, blijkt dat 'hun' richtingen het zeer goed doen in vergelijking met vorig jaar: 3% hoger bij de universiteiten, 7% bij de hogescholen en zelfs 24% hoger voor het Se-n-Se-jaar Chemische procestechnieken. Dat blijkt uit een analyse van hun federatie essenscia vlaanderen.

De ingenieursstudies kennen voorlopig een bescheiden groei ten opzichte van 2013. Uitschieters zijn de academische bachelors chemie en fysica die een kwart tot de helft meer studenten aantrekken.

De inschrijvingen bij de professionele bachelors aan de hogescholen liggen 7% hoger dan op hetzelfde moment vorig jaar. De professionele bachelor elektromechanica stijgt sterk met 12%, opvallend omdat deze richting al een van de meest populaire was binnen industriële wetenschappen. Jaarlijks kiezen enkele honderden studenten voor deze richting.

Ook de bachelors agro & biotechnologie, en biomedische laboratoriumtechnologie tekenen opnieuw een stijging op. De bachelor chemie kent een kleine terugval na het erg succesvolle academiejaar 2013-2014, maar de inschrijvingscijfers blijven hoger liggen dan alle voorgaande jaren.

Belangrijk voor de chemische sector is ook het Se-n-Se-jaar Chemische procestechnieken (secundair na secundair). De studie leidt rechtstreeks naar de job van procesoperator, een knelpuntberoep. Dit jaar is er een stijging van 24% van het aantal inschrijvingen. Een recordaantal van 165 leerlingen vat deze studierichting op 1 september aan. In vijf jaar tijd kende deze studierichting zelfs een verdrievoudiging van het aantal leerlingen.

'De opleiding dankt zijn succes aan de zeer arbeidsmarktgerichte aanpak. De scholen werken nauw samen met de chemische bedrijven in de buurt en met de sector', claimt essenscia.

“In Vlaanderen heeft de chemische sector jaarlijks 2.000 nieuwe mensen nodig om de vergrijzing op te vangen”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen. “We zijn dan ook tevreden met de verhoogde aandacht voor het STEM-onderwijs en werkplekleren in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord."

"De chemiesector startte vorig jaar met een proefproject rond werkplekleren waarbij laatstejaarsstudenten 4 van de 5 dagen doorbrengen in een chemiebedrijf. Het is belangrijk dat werkplekleren niet beperkt blijft tot enkele proefprojecten in Vlaanderen, maar de komende jaren op een grotere schaal wordt uitgerold, op maat van de behoeften van de industrie. De chemiesector zet graag haar ervaring in om de Vlaamse Regering te helpen om dit te realiseren.”


Engineeringnet.be zal op deze website en in zijn gratis nieuwsbrief Engineering Netkrant geregeld verslag uitbrengen over het aantal inschrijvingen van kandidaten voor het hoger technisch onderwijs.