European Corrosion Medal voor toponderzoeker Herman Terryn

Professor materiaalkunde Herman Terryn van de Vrije Universiteit Brussel krijgt European Corrosion Medal voor uitstekende bijdrage in het begrijpen en verhinderen van corrosie van ijzer.

Trefwoorden: #corrosie, #onderhoud, #Reyers, #roest, #surf, #vrije universiteit brussel, #Vub

Lees verder

research

( Foto: VUB, Herman Terryn )

ENGINEERINGNET.BE – Terryn ontvangt de belangrijke onderscheiding voor zijn toponderzoek naar corrosie, elektrochemie en studie van oppervlakken.

Aan de onderzoeksgroep SURF van de Vrije Universiteit Brussel, waartoe Terryn behoort, wordt zeer veelzijdig onderzoek naar corrosie gedaan: van de atomaire opbouw van metaal tot online-monitoring van corrosie in bijvoorbeeld windturbines.

Een doorbraak van SURF zijn bijvoorbeeld zelfherstellende deklagen op metalen. De onderzoeksgroep werkte hiervoor samen met Professor Filip De Prez van de Universiteit van Gent. Deze nieuwe verven – nog in prototype – zorgt er voor dat het metaal bij krassen of andere kleine beschadigingen zichzelf herstelt, waardoor er minder onderhoud nodig is.

Terryn is ook deeltijds hoogleraar aan de Technische Universiteit van Delft, waar hij voor Nederland clusterleider is van alle onderzoekprojecten die leiden tot levensduur verlenging van materialen.

Een spin-off van SURF is Zensor, dat zich richt op online monitoring van corrosie met behulp van speciale waarschuwingssensoren. De expertise van de VUB wordt door tal van Vlaamse (Arcelor-Mital, Bekaert, Aleris,..) en internationale bedrijven (Henkel, Akzo, Constellium, Toyota) geapprecieerd in zowel Vlaamse als Europese onderzoeken.

De VUB werkt overigens ook aan modellen die corrosie voorspellen. De moeilijkheid is de wisselende omstandigheden exact te simuleren. Nochtans zijn bedrijven zoals Airbus bijzonder geïnteresseerd in deze simulaties om hun onderhoudsbeurten beter te begeleiden.

SURF is een grote onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel, die een vijftigtal mensen telt en zijn onderzoek toespitst op vijf cross-linked gebieden: elektrochemie, elektrochemische modellering, functionele oppervlakte-engineering, nano oppervlakte structurering, en corrosietechnologie.


ACHTERGROND
In de Verenigde Staten werden in 1999 de globale kosten van corrosie in de industrie geschat op 3,14% van het bruto nationale product. In absolute cijfers is dat 275 miljard dollars. In de tussentijd zal dat niet gedaald zijn.
Voor Europa bestaat een dergelijke studie niet, maar als we de gegevens extrapoleren dan komt dit neer op 250 miljard euro, ter vergelijking het budget voor de EU-commissie was 133, 8 miljard euro in 2009. Een ruwe schatting is dat we ongeveer tien cent per uur per inwoner betalen aan corrosie. Deze cijfers drukken enkel het directe verlies uit en niet bijkomende productieverliezen, ongelukken, extra verzekeringspremies. Een schrijnend voorbeeld is de betonrot van het viaduct van Reyers in Brussel.