Euroskills 2014 gebaseerd op KNX-bustechnologie

"Het is belangrijk dat beginnende installateurs vertrouwd raken met bustechnologie en gebouwautomatisering", stelt associatie KNX. De organisator van Euroskills treedt hen bij.

Trefwoorden: #Euroskills, #gebouwenautomatisering, #knx, #student, #vakberoep, #wedstrijd

Lees verder

Opleiding

( Foto: Euroskills )

ENGINEERINGNET - 'De populariteit van conventionele installatiemethoden die niet zijn gebaseerd op bustechnologie neemt snel af'. Dat claimt de KNX Association, de eigenaar van de gelijknamige bustechnologie.

KNX is het enige bussysteem in de wereld dat het volledige veld van transmissiemedia voor gebouwcontrolesystemen aanbiedt: Twisted Pair, Powerline, Radio Frequentie en Ethernet IP.

Transmissiemedia kunnen eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden met de Media-koppelaars. De busdeelnemers worden beheerd met ETS, een producent- en productonafhankelijke software.

KNX is als Internationale Standaard (ISO/IEC 14543-3), als Europese Standaard (CENELEC EN 50090 en CEN EN 13321-1) en als Chinese Standaard (GB/T 20965) erkend.

Vanwege de wereldwijde opmars van woning- en gebouwautomatisering, heeft nu ook de organisatie van de WorldSkills besloten de vakwedstrijden op deze technologie te baseren.

De wereldpremière voor het gebruik in beroepenwedstrijden was in 2011 in Londen. Sindsdien heeft de technologie een belangrijke rol gespeeld in tal van internationale wedstrijden, waaronder nu ook in de aanstaande EuroSkills Competition 2014.

"De jeugd van tegenwoordig staat open voor verandering: we zijn verplicht hen de mogelijkheid te bieden om in de toekomst betrokken te raken bij de spannende sector van elektrotechniek. We hopen dat alle deelnemers genieten van de vakwedstrijden en wensen hen veel succes", aldus de organisatoren.

"Wij zijn trots dat de Europese competitie gebaseerd zal zijn op de onze technologie, want het is de enige open standaard voor alle toepassingen in huis en gebouwenautomatisering," stelt de associatie. Deze Europese competitie vindt van 2 tot en met 4 oktober plaats in het Franse Lille.


ACHTERGROND
Voor de vierde keer organiseert WorldSkills Europe vakwedstrijden voor jongeren uit heel Europa die het tegen elkaar opnemen. Na Rotterdam (2008), Lissabon (2010) en Spa-Francorchamps (2012) is het nu de beurt aan het Franse Lille. 500 jongeren strijden er met hun manuele, technische en technologische vaardigheden.