NMBS en Infrabel nemen nieuw operationeel controlecentrum in gebruik

Het Railway Operations Center is het nieuwe operationele controlecentrum van waaruit Infrabel en NMBS het treinverkeer in België opvolgen. Het is deze week ingehuldigd.

Trefwoorden: #controlecenter NMBS Infrabel, #Railway Operations Center, #verkeersleiding Infrabel NMBS

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds deze zomer zijn het verkeersleidingscentrum “Traffic Control” van Infrabel en de Reizigers Dispatching ondergebracht in één gemeenschappelijk platform.

Het is de bedoeling de communicatie intern te verbeteren en incidenten sneller en efficiënter af te handelen.

Het verkeersleidingscentrum van Infrabel, Traffic Control, waakt over de regelmaat van het treinverkeer. Bij incidenten en vertragingen zorgt het verkeersleidingscentrum ervoor dat het treinverkeer zo snel mogelijk terug normaal kan verlopen.

Ze staan in contact met de seinhuizen, die het treinverkeer op lokale schaal regelen.

De reizigersdispatching van NMBS bekommert zich dan weer specifiek om de reizigerstreinen. Zo volgen ze aanwezigheid van treinpersoneel (treinbestuurder, treinbegeleiders) en materieel op. Ook de reizigersinformatie vertrekt vanuit deze dispatching.

Het Railway Operations Center is een hypermodern controlecentrum. Met een oppervlakte van 540m² en niet minder dan 55 medewerkers staat het ROC 24u op 24 en 7 dagen op 7 paraat.

De inrichting van de controlezaal nam 8 maanden in beslag en het kostenplaatje bedraagt 1,5 miljoen euro.

Het Railway Operations Center kan bezocht worden tijdens Open Bedrijvendag op 5 oktober.