3D-simulatiemodel voor hartonderzoek voorgesteld

Het 'Living Heart Project' van Dassault Systèmes moet tot betere diagnose en behandeling van hartziektesleiden.

Trefwoorden: #3DEXPERIENCE, #Dassault Systèmes, #simulatie, #simulatie-software, #simuleren, #SIMULIA

Lees verder

research

( Foto: screenshot video Dassault Systèmes )

ENGINEERINGNET - 3D-experience specialist Dassault Systèmes heeft het eerste levensechte 3D-simulatiemodel van een compleet mensenhart onthuld.

Dit model is door een multidisciplinair team van hartexperts ontwikkeld voor de strijd tegen hartziektes. Het 'Living Heart Project' zou een nieuw tijdperk in voor de diagnose, behandeling en preventie van hartafwijkingen, met een volledig te personaliseren virtueel 3D-model moeten leiden.

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat er in 2008 wereldwijd 17,3 miljoen mensen zijn overleden aan cardiovasculaire aandoeningen. Dat is 30% van alle sterfgevallen.

Momenteel beperkt het gebrek aan realistische menselijke 3D-modellen de mogelijkheden van onderzoekers om het gedrag van apparatuur in een lichaam te voorspellen. Dit project heeft daarom een multidisciplinaire groep van medische onderzoekers, artsen, producenten van medische apparatuur en toezichthouders verenigd om die situatie te verbeteren.

Zij hebben toegang tot nauwkeurige 3D-modellen om de vertaalslag van R&D-innovaties naar marktrijpe producten en diensten te kunnen versnellen.

Simulatiespecialisten van deze softwareleverancier hebben de meest geavanceerde functionaliteit van hun simulatie-applicaties gebruikt om een levensecht 3D-hartmodel te ontwikkelen. Daarmee is zowel het elektrische als mechanische gedrag op betrouwbare wijze te simuleren.

Door een echocardiogram, MRI, CT-scans en andere cardiologische informatie toe te voegen, kunnen medische experts beter het hartgedrag van hun patiënt analyseren en begrijpen. Zonder dat daarvoor nog een ingreep nodig is.

Het simulatiemodel van hdit project is niet alleen een waardevolle tool voor onderzoek, innovatie en onderwijs, maar ook een middel om de goedkeuringsprocedures van toezichthoudende instanties te versnellen.

Verder verlaagt het de ontwikkelingskosten van nieuwe en meer gepersonaliseerde apparatuur, die eerdere diagnose en betere behandeling mogelijk maken.