Groen licht elektrokabel tussen Nederland en Denemarken

De Nederlandse netbeheerder TenneT en haar Deense tegenhanger Energinet.dk gaan van start met de aanleg van een ruim 300 kilometer lange onderzeese gelijkstroomverbinding.

Trefwoorden: #Denemarken, #elektrokabel, #Nederland, #netbeheerder, #netbeheerder TenneT, #TenneT

Lees verder

Nieuws

( Foto: TenneT )

ENGINEERINGNET.NL - Deze zogeheten COBRA-kabel gaat het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar verbinden.

De verbinding zal naar verwachting begin 2019 gereed zijn. Het doel van de COBRA-kabel is om meer duurzame elektriciteit - voornamelijk opgewekt door windmolenparken - te integreren in het Nederlandse elektriciteitssysteem.

Deze verbinding zal zorgen voor meer concurrentie in Noordwest-Europa en tevens de leveringszekerheid in zowel Denemarken als Nederland verbeteren ten gunste van consumenten en industrie.

De nieuwe interconnector krijgt een transportcapaciteit van circa 700 megawatt en loopt van Eemshaven (Nederland) naar Endrup (Denemarken). De verbinding wordt uitgevoerd als een hoogspanningsgelijkstroomkabel, omdat er dankzij deze gelijkstroomtechniek weinig verliezen optreden bij elektriciteitstransport over lange afstanden en er dus vrijwel geen (duurzame) stroom verloren gaat.

Om de wisselstroom te transporteren is op het vasteland in Nederland (Eemshaven) en Denemarken (Endrup) een zogenoemd converterstation nodig. Hierin kan uitgaande wisselstroom worden omgezet in gelijkstroom en binnenkomende gelijkstroom in wisselstroom. De elektriciteitsnetten op land zijn allemaal uitgevoerd op basis van wisselstroom.

De verwachte investering van meer dan 600 miljoen euro wordt door TenneT en Energinet.dk gemaakt. Beide netbeheerders nemen voor 50 procent deel in het COBRA-project.

TenneT's deel van de investering wordt naar verwachting vergoed uit de opbrengsten van veilingen van transportcapaciteit op bestaande interconnectoren (verbindingen met het buitenland) van TenneT. Deze opbrengsten worden beheerd door de Stichting Doelgelden.

COBRA is een afkorting van ‘COpenhagen BRussels Amsterdam’. De Europese Commissie ondersteunt het COBRA-project met 86,5 miljoen euro uit het Europese energieprogramma voor herstel (European Energy Programme for Recovery).

TenneT en Energinet.dk gaan nu aan de slag met het verkrijgen van de benodigde vergunningen en het uitbesteden van het project.

De verwachting is dat eind 2015 de contracten gegund kunnen worden en dat men in 2016 kan beginnen met de bouw, waarna de verbinding begin 2019 gereed kan zijn.


Op de foto:
Binnenin het converterstation (Eemshaven) van TenneT's zeekabel naar Noorwegen, NorNed.