Neste Oil vergroot raffinaderij op Maasvlakte

Het Finse olieconcern steekt 60 miljoen euro in een installatie voor de productie van biopropaan, dat eind 2016 gaat produceren.

Trefwoorden: #biopropaan, #Maasvlakte, #Neste Oil, #raffinaderij, #raffinaderij

Lees verder

Nieuws

( Foto: Neste Oil )

ENGINEERINGNET.NL - Het biopropaan wordt in deze nieuwe installatie gepurifeerd en afgescheiden van de andere gassen die de raffinaderij produceert tijdens het maken van biodiesel.

Hierdoor stijgt de waarde van deze laatste gassen, die zijn te gebruiken als brandstof voor energiecentrales, behoorlijk.

Het overgebleven biopropaan heeft dezelfde eigenschappen als fossiele propaan en is te gebruiken in bestaande LPG-toepassingen. Voor het maken van biopropaan zijn ook suikerbieten, maïs of andere plantaardige afvalproducten geschikt.

De totale productiecapaciteit van de installatie zal rond de 30.000 tot 40.000 ton per jaar uitkomen. Er komen ook nieuwe opslagtanks en pijpleidingen op de raffinaderij.

Neste Oil investeerde ruim vier jaar geleden al 670 miljoen euro in de Rotterdamse raffinaderij om daar biodiesel te gaan produceren.

Greenpeace riep daarop Neste Oil uit tot de winnaar van de Public Eye People’s Award 2011, omdat deze biodiesel volgens de milieuorganisatie grotendeels gemaakt is van palmolie, waarvoor op grote schaal regenwoud wordt gekapt en de Orang-oetan zijn woonplaats verliest.