Antwerpse particulier investeert in academisch veiligheidsonderzoek

Door 83-jarige Antwerpenaar Vandeputte gefinancierde leerstoel moet werk maken van veiligheid als wetenschappelijk onderzoeksdomein. "Er bestond niet zoiets als veiligheidswetenschappen"

Trefwoorden: #leerstoel, #onderzoek, #universiteit Antwerpen, #Veiligheid

Lees verder

Techniek

( Foto: UA / © Vincent Jauniaux )

ENGINEERINGNET – In tegenstelling tot de bedrijfswereld, had de academische wereld tot voor enkele jaren veel minder belangstelling voor veiligheid." Dat stelt de Universiteit Antwerpen. "Maar dat is aan het veranderen."

De universiteit lanceerde vorig academiejaar zijn nieuwe studierichting 'master in de veiligheidswetenschappen'. Met groeiende succes, zo blijkt uit de voorlopige inschrijvingscijfers van dit jaar.

"Nu al schreven zich 27 studenten in voor de tweejarige opleiding, bijna een verdubbeling tegenover vorig jaar, en we verwachten dat dit aantal nog zal stijgen."

Met de oprichting van de Leerstoel Vandeputte - doctoraat in de veiligheidswetenschappen, moet nu ook het wetenschappelijk onderzoek in dit domein een boost krijgen.

Opmerkelijk: de leerstoel wordt volledig gefinancierd door Gilbert Vandeputte, de voormalige CEO van leverancier Vandeputte Safety Experts in Boechout bij Antwerpen.

“Mijn hele leven staat in het teken van veiligheid”, vertelt Vandeputte (83). “Tijdens mijn carrière gaf ik heel wat veiligheidstrainingen. Maar er ontbrak iets. Veiligheid werd niet academisch aangepakt, er bestond niet zoiets als de ‘veiligheidswetenschappen’.”

“De opleiding veiligheidswetenschappen op de Universiteit Antwerpen is een prima opportuniteit voor mij. Allicht is dit een kans die ik maar één keer in mijn leven krijg. Het wetenschappelijk onderzoek naar veiligheid moet er voor zorgen dat het gedrag van de mensen op termijn zal veranderen.”

Met zijn schenking financiert Gilbert Vandeputte vier jaar lang de personeelskosten van de doctoranda en de bijhorende werkingsmiddelen.


DE EERSTE...
De eerste doctor in de veiligheidswetenschappen zal Karolien van Nunen worden. Vier jaar lang zal zij doctoraatsonderzoek verrichten naar de evaluatie en verbetering van de kwaliteit van de verschillende domeinen die de veiligheidscultuur in een organisatie uitmaken.

CITAAT
Het doctoraatsonderzoek wordt begeleid door de promotoren prof. Koen Ponnet en prof. Genserik Reniers, beide UAntwerpen: "Het is uniek dat een doctoraatsstoel gefinancierd wordt met een schenking van een particulier. Het toont aan dat er een grote nood is aan academisch onderzoek rond veiligheid. Het doctoraatsonderzoek is vernieuwend door de multidisciplinaire aanpak van het onderwerp. We zijn mijnheer Vandeputte dan ook dankbaar voor deze mogelijkheid.”