Groeifinanciering toegekend aan Luceda Photonics

Fidimec en SOFI I gaan 340.000 euro investeren in Luceda Photonics, een spin-off van UGent, VUB en imec.

Trefwoorden: #B_PHOT, #imec, #Luceda Photonics, #optische chips, #UGent, #UGent’s Photonics Research Group, #Vrije Universiteit Brussel, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Luceda Photonics zal met deze financiering zijn ontwerpsoftware voor optische chips commercialiseren en investeren in R&D voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

Luceda Photonics werd in 2014 opgericht als spin-off van UGent, VUB en imec. Het bedrijf biedt een volledige ontwerpflow voor optische chips, gaande van componentontwerp en simulatie, over circuitomschrijving en layout tot tape-out en testing.

Hun ontwerpsoftware is gebaseerd op de IPKISS ontwerpomgeving, een modern en wereldwijd gebruikt softwarepakket dat het ontwerpproces van optische chips meer robuust, reproduceerbaar en nauwkeurig maakt.

De IPKISS ontwerpomgeving werd oorspronkelijk ontwikkeld door UGent’s Photonics Research Group en imec’s geassocieerd lab aan de UGent, INTEC. VUB’s B-PHOT team ontwikkelde een aanvullende unieke designsoftware (B-CALM) die efficiënt design van opto-elektronische koppelstructuren in ultra-hoge snelheid optische chips, mogelijk maakt.

De datacom- en telecomsector voorspelt dat de vraag naar bandbreedte in de komende 2 jaar minstens 5 maal groter zal zijn dan vandaag. Dit is voornamelijk het gevolg van het stijgend gebruik van toepassingen zoals Youtube, Netflix en SAAS (software as a service).

Optische netwerken kunnen datastromen verwerken die 10 tot 100 keer groter zijn dan de klassieke koperkabels, maar een brede adoptie van de technologie vereist efficiënte optische chips.


ACHTERGROND
Fidimec is een investeringsfonds van imec en SOFI I, het spin-off investmenteringsfonds van de Vlaamse overheid.