Dentsply investeert minstens 5 miljoen in (onder meer) 3D-productiemachines

Amerikaanse Dentsply Implants investeert 5 miljoen euro in onder meer 3D-printers voor dentale implantaten in metaal. Er komen 10 nieuwe jobs in de Hasseltse fabriek.

Trefwoorden: #3D, #3D print, #addidive, #andprothese, #Factory, #manufacturing, #materialise, #productie, #slm, #world class

Lees verder

Techniek

( Foto: Dentsply Implants )

ENGINEERINGNET.BE - In België werken meer dan 100 mensen voor Dentsply Implants en worden hoogwaardige draagstructuren voor tandprotheses en hulpmiddelen voor dentale implantaten ontwikkeld en vervaardigd.

“Gespreid over de komende drie jaar plannen we minstens 5 miljoen euro te investeren in innovatieve technologie, waaronder metaal 3D printers."

"Dit zal onze concurrentiepositie binnen de Amerikaanse groep versterken, de productiekosten verlagen, maar ook voor extra tewerkstelling zorgen”, aldus Business unit Manager Jo Massoels.

Een kwart van de investering gaat naar opleidingen van de werknemers. Bij het einde van het transformatieproject wordt een bijkomende tewerkstelling verwacht van 10%.

De onderneming dingt ook mee naar het label van “Fabriek van de toekomst”, een initiatief van Sirris en Agoria. Het bedrijf geeft aan 'goed op weg te zijn om dat label te behalen omdat zij uitzonderlijk hoog scoren op transformaties zoals World Class Productiemiddelen, en simultane product- en productieontwikkeling en als voorbeeld gelden van een digitale fabriek'.

Een mooi voorbeeld van die vooruitstrevendheid is dat de onderneming 15 jaar geleden al een pionier was in het gebruik van 3D printen in kunststof.

Het bedrijf heeft gekozen voor selectief lasersmelten (SLM). Dit is een nieuw ontwikkeld proces voor additieve vervaardiging, waarmee via een krachtige laser direct vanuit een 3D ontwerp geheel vaste metalen onderdelen te maken zijn. De onderdelen worden opgebouwd in lagen uit fijne metaalpoeders die gesmolten worden in een strikt gecontroleerde atmosfeer. De technologie wordt binnen de medische wereld al toegepast voor het op maat produceren van medische implantaten zoals heupen.

3D printen, maar dan in kunsthars, wordt door Dentsply België overigens al 15 jaar gebruikt voor het produceren van boormallen die helpen bij het plaatsen van implantaten


ACHTERGROND
Dentsply Implants nv, met vestigingen in Hasselt en Leuven, maakt deel uit van het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf Dentsply, met 12.000 werknemers verspreid over 120 landen. Het heeft producten voor alle specialisaties van de tandheelkunde. Het bedrijf is in België de samenvoeging van het actief en de knowhow van 2 gerenommeerde spelers in de dentale wereld: Materialise Dental en E.S. Healthcare.