Nieuwe biogascentrale in Antwerpse Haven geopend

Onlangs heeft NPG energy zijn biogascentrale NPG BIO II aan het Antwerpse Deurganckdok ingehuldigd. Deze gebeurtenis vormt het startschot van een reeks openingen

Trefwoorden: #biogas, #biogascentrale, #groene energie, #NPG BIO II, #NPG Energy, #warmtekrachtkoppeling, #WKK

Lees verder

Nieuws

( Foto: NPG Energy )

ENGINEERINGNET.BE - De inhuldiging van de biogascentrale NPG BIO II aan het Antwerpse Deurganckdok is de eerste in een reeks van drie in de komende twaalf maanden. De Antwerpse centrale, in tien maanden gebouwd, mag de spits afbijten.

André Jurres, CEO NPG energy: “De centrale wordt hoofdzakelijk gevoed met vloeibare producten, waaronder afval en reststromen uit de voedingsindustrie. De producten komen na een voorbehandeling in de vergisters terecht. Hierin vindt onder gecontroleerde omstandigheden de vergisting plaats. Het biogas dat tijdens dit proces vrijkomt wordt opgevangen en via WKK-motoren omgezet in elektriciteit en warmte.”

De installatie heeft een vermogen van 3 MW en zal 21 GWh produceren, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 6.000 gezinnen. Het grootste deel van de opgewekte energie wordt afgenomen door buurtbedrijf Antwerp Gateway, wat overblijft wordt terug op het net geïnjecteerd.

De restwarmte wordt opgevangen en gebruikt in de voor- en nabehandeling van de verwerkte stromen en laat de installaties van NPG energy werken.

Met de opstart van drie biogascentrales in de volgende twaalf maanden gaat het bedrijf in tegen de heersende tendens. De situatie voor wie duurzame energie opwekt is vandaag immers een stuk minder gunstig dan voor 2013.

Tot 1 januari 2013 kregen producenten van biogas groenestroomcertificaten zolang de centrale operationeel was. Maar sinds die datum werden de subsidies drastisch teruggeschroefd en beperkt tot een periode van tien jaar.

Deze koerswijziging heeft ervoor gezorgd dat de inkomsten voor nieuwe biogascentrales na afloop van de eerste tien jaar worden afgebroken. In de praktijk betekent dit dat het groeipotentieel voor Vlaanderen tot nul herleid werd.

André Jurres: "De centrales zijn eerst en vooral zeer dankbaar, want ze verhogen de productie in eigen land, daar waar er een productietekort dreigt, zeker met de sluiting van bepaalde kerncentrales. Daarenboven kunnen dergelijke duurzame centrales de groei van de industrie in het algemeen stimuleren."

"Op termijn zou de biogassector niet alleen één grootschalige gascentrale van 400MW kunnen vervangen, maar tevens een rol spelen in andere sectoren zoals de transportsector door het gas om te zetten in CNG (Compressed Natural Gas) waarmee gewone personenwagens kunnen rijden. En uiteraard creëert de sector van de duurzame energie ook jobs."

In 2012 werd een eerste biogascentrale in Tongeren geopend die goed was voor 100 directe en indirecte jobs. Deze nieuwe biogascentrale zorgt voor 4 directe FTE’s en bezorgt indirect 30 tot 40 personen werk.