Bouw nieuw Antwerps provinciehuis van start gegaan

Onlangs werd het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe provinciehuis van Antwerpen. De algemene bouwwerkenworden uitgevoerd door het consortium Democo-Denys.

Trefwoorden: #Antwerpen, #energieneutraal, #nieuwbouw, #passiefbouw, #Provinciehuis, #Provinciehuis Antwerpen, #Xaveer De Geyter Architects

Lees verder

Nieuws

( Foto: © XDGA )

ENGINEERINGNET.BE - Eind vorig jaar al startte de afbraak van het hopeloos verouderde provinciehuis aan de Antwerpse Koningin Elisabethlei.

Tegen 2017 zal het nieuwe provinciehuis klaar zijn. Het is de bedoeling dat het gebouw zal voldoen aan alle moderne eisen op vlak van energie, comfort, toegankelijkheid en veiligheid.

Het nieuwe provinciehuis werd ontworpen door Xaveer De Geyter Architects en wordt een opvallend gebouw. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw.

Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien komt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets.

Naar functionele indeling toe is er een combinatie gemaakt van een congresgebouw in de 'voorbouw' en een kantoordeel als torengebouw. De voorbouw bestaat uit 2 verdiepingen: een half verzonken verdieping met auditorium, tentoonstellingsruimte, lobby en raadzaal, en op de eerst verdieping een congresruimte.

Het balkvormig volume heeft een volledig lichtreflecterende glasgevel. Zo wordt het een glazen paviljoen in het park, waarin spiegeling en transparantie elkaar afwisselen.

In het nieuwe duurzame provinciehuis zullen ongeveer 860 mensen werken, zal 14 verdiepingen tellen en wordt bijna 58 meter hoog. Het gebouw zal bijna energieneutraal zijn.