BioBTX winnaar Groningse innovatieprijs

De ontwikkelaar van een proces om duurzame aromaten te maken werd tijdens het congres EemsDeltavisie uitgeroepen tot winnaar van de Northern Enlightenment of the Year 2014.

Trefwoorden: #BioBTX, #biomassa, #EemsDeltavisie, #Groningen, #Groningse innovatieprijs, #innovatieprijs, #Northern Enlightenment of the Year, #Rijksuniversiteit Groningen, #Syncom

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot YouTube - BioBTX )

ENGINEERINGNET.NL - BioBTX heeft met de Rijksuniversiteit Groningen en Syncom een proces ontwikkeld om aromaten, zoals buteen, tolueen en xyleen, uit biomassa te produceren.

Mogelijke grondstof voor dit proces zijn bijvoorbeeld restanten hout. Het eindproduct is bijna identiek aan aromaten die geproduceerd zijn op basis van fossiele grondstoffen.

Hierdoor kunnen chemische installaties die de door BioBTX geproduceerde duurzame aromaten gebruiken dit zonder problemen doen.

Er waren nog twee andere bedrijven genomineerd voor deze prijs, namelijk Wendelin Lab en Colt. Wendelin Lab zet glycerine om in methanol, waardoor dit bijproduct, dat ontstaat bij de productie van biodiesel, om te zetten is tot een waardevolle grondstof.

Colt is gericht op energiebesparing in de industrie door adiabatisch koelen. De Nieuw-Zeelandse Zuivelproducent Fonterra past deze technologie toe bij een nieuwe lactosefabriek in Heerenveen.

De jury verkoos de technologie van BioBTX boven deze twee bedrijven vanwege het duurzame productieproces en de volwassenheid van de technologie. Het proces werkt in het laboratorium goed en het bedrijf is nu toe aan testen op grotere schaal. Daarvoor zijn investeerders nodig.

De verkiezing vond plaats tijdens het EemsDeltavisie Congres dat dit jaar voor het eerst werd georganiseerd in de Eemshaven.

Thema van dit jaar was 'nieuwe energie voor de Eemsdelta'.