Onderzoek: minder CO-uitstoot met nieuw soort rubber

In het onderzoek naar biologische autobanden met een lage rolweerstand werden nieuwe soorten van natuurlijke rubberbronnen ontdekt.

Trefwoorden: #Anke Blume, #auto, #autoband, #biologische rubber, #CO2-uitstoot, #rolweerstand, #rubber, #Universiteit Twente, #UTwente

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Ondanks tal van maatregelen van de fabrikanten, groeit de wereldwijde CO2-uitstoot van auto’s nog altijd drastisch.

De automobielsector werkt hard aan lichtgewicht constructies, dé manier om brandstofverbruik en daarmee de broeikasschade te verlagen. Tegelijkertijd ontwikkelen bandenproducenten biologische autobanden met een zo laag mogelijke rolweerstand. Daarbij zijn nieuwe soorten van natuurlijke rubberbronnen ontdekt.

Anke Blume, hoogleraar aan de Universiteit Twente, werkt op dit laatste vlak nauw samen met de industrie. Blume bezit unieke kennis op het gebied van polymeren met rubberachtige eigenschappen (elastomeer).

Blume: “Sinds 1970 is de uitstoot van CO2 in de transportsector meer dan verdubbeld en auto’s nemen daarvan bijna driekwart voor hun rekening. Hoewel autofabrikanten hard werken om de CO2-uitstoot terug te dringen, lijkt het nog altijd niet genoeg om de door de EU gestelde maximale uitstoot in 2020 te halen."

Een goede oplossing voor het CO2-probleem is lichtgewichtconstructies van auto’s. Een afname van honderd kilogram in het gewicht van de auto levert een besparing tot 12,5 gram CO2-uitstoot per kilometer op.

Blume: "De hoeveelheid thermoplastische materialen en rubber in auto’s direct samenhangt met de reductie in autogewicht. Daarin is een sterke toename waarneembaar".

Een andere mogelijkheid om de CO2-uitstoot van auto’s terug te dringen, zijn autobanden met weinig rolweerstand. In 2012 voerde de EU de druk op de auto-industrie op door de invoer van bandenlabels.

De toename van thermoplastische materialen en rubber in auto’s leidt echter ook tot een groter aardolieverbruik. Met de uitputbare voorraden en steeds verder stijgende prijs van aardolie in het achterhoofd, doet Blume onderzoek naar natuurlijk rubber, de enige biopolymeer met commerciële mogelijkheden, nu nog veelal gewonnen uit latexbomen in Azië.

De Mexicaanse guayule (een struik) en Russische paardenbloem blijken ook geschikte bronnen van bio-rubber. De interesse vanuit de bandenindustrie is enorm. Zo heeft Apollo al prototypes van banden die uit guayule en de paardenbloem gemaakt zijn.

De testfase is begonnen en productie laat niet lang meer op zich wachten. De eerste honderd procent biologisch verantwoorde autobanden komen in de nabije toekomst op de Europese markt.


(bron en foto: UTwente - Anke Blume)